ODRŽANA 96. SJEDNICA VLADE

Na današnjoj, 96. sjednici Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona je, na prijedlog Ministarstva finansija, razmotrila Izvještaj o izvršenju Budžeta HNK za period od 1.1. do 30.9.2018. godine. Tokom rasprave naglašeno je kako Izvještaj potvrđuje da je Budžet planiran realno te kako se sve predviđene obaveze uredno i na vrijeme servisiraju.

Na prijedlog Ministarstva privrede, nastavljajući aktivnosti vezane za privredni razvoj Kantona, Vlada je usvojila niz odluka kojima se dodjeljuju koncesije za obavljanje elektroprivredne djelatnosti proizvodnje, prijenosa i distribucije električne energije za elektroenergetske objekte solarnih fotonaponskih elektrana u Gradu Mostaru, te općinama Stolac i Prozor-Rama.

Vlada je razmotrila Informaciju o presudi Vrhovnog suda F BiH vezano za zgradu Vlade odnosno bivši Đački dom u Mostaru. Istaknuto je kako će, prema do sada presuđenom i onome što se očekuje, Vlada Gradu Mostaru morati platiti iznos od skoro 5 miliona KM. Tokom rasprave istaknuto je kako je aktuelna Vlada naslijedila dug od 36 miliona KM za izvršna sudska rješenja. Aktivnim pristupom i uspješnim provođenjem procesa vansudskih nagodbi suočila se s tim problemom, za što je do sada izdvojila oko 12 miliona KM.  Nova presuda i presuđeni iznos, uz postojeća izvršna sudska rješenja, može dovesti u pitanje dugo izgrađivanu kantonalnu finansijsku stabilnost. Stoga je Vlada imenovala tim koji će s predstavnicima Grada Mostara hitno obaviti razgovore kako bi se pokušala naći obostrano prihvatljiva rješenja. Zaključeno je, takođe, kako će Vlada na presudu podnijeti apelaciju Ustavnom sudu.

Razmotren je i Izvještaj Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede o berbi grožđa na području HNK u 2018. godini. Istaknuto je kako je urod bio nadprosječno visok, a u odnosu na 2017. uvećan je za 35%. Procjenjuje se da je proizvedeno ukupno oko 22.850 t vinskog grožđa, od kojega je dobiveno oko 137.100 hl vina.

 

 

15-01-2019, 14:22

SPISAK STUDENATA ZA STIPENDIJE I SUBVENCIJE SMJEŠTAJA U STUDENTSKE DOMOVE S BROJEM BODOVA

Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta Hercegovačko-neretvanskog kantona danas je objavilo spisak studenata prijavljenih na konkurs za dodjelu stipendija i subvencija smještaja u studentske domove u akademskoj godini 2018./2019. godini, s ostvarenim brojem bodova.

Rok za podnošenje prigovora je pet (5) dana od dana objave, na mail Ministarstva (monkshnk@tel.net.ba), ili putem pošte na adresu:

Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK

Ulica Stjepana Radića 3/III

88 000 Mostar

Popis studenata prijavljenih na konkurs za dodjelu stipendija i subvencija smještaja u studentske domove u akademskoj godini 2018./2019. godini možete pogledati u priloženim dokumentima.

07-01-2019, 15:16

BOŽIĆNA POSJETA MANASTIRU U ŽITOMISLIĆU

Povodom nastupajućeg praznika Božića po julijanskom kalendaru dr. sc. Nevenko Herceg, premijer Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona i fra Iko Skoko, župni vikar Župe sv. Petra i Pavla u Mostaru posjetili su pravoslavni manastir posvećen Blagovještenju Presvete Bogorodice u Žitomisliću.

U društvu igumana Danila Pavlovića, koji ih je upoznao s običajima i tradicijom pripreme za proslavu Božića, obišli su jedan od najstarijih manastira u Bosni i Hercegovini.

U duhu najradosnijeg kršćanskog praznika, premijer Herceg i fra Iko Skoko čestitali su božićne praznike zaželjevši igumanu i pravoslavnim vjernicima obilje zdravlja, radosti i porodičnog zajedništva.

Iguman Pavlović zahvalio je na posjeti, čestitkama i podršci koju Vlada iskazuje pravoslavnoj crkvi u Kantonu.

 

 

06-01-2019, 9:54

PREMIJER HERCEG ČESTITAO BOŽIĆ PO JULIJANSKOM KALENDARU

Povodom predstojećeg praznika Božića po julijanskom kalendaru, dr. sc. Nevenko Herceg, premijer Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona, danas je uputio čestitku u kojoj stoji:

„Vjernicima pravoslavne vjeroispovijedi u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, lično i u ime Vlade, upućujem iskrene čestitke.

Neka praznik Božića vjernicima i njihovim porodicama donese obilje zdravlja, radosti, mira i blagostanja.

Mir Božji, Hristos se rodi!“

04-01-2019, 11:40

SKUPŠTINA HNK: USVOJENI NAJZNAČAJNIJI FINANCIJSKI DOKUMENTI

Na današnjem, drugom dijelu vanredne sjednice Skupštine HNK usvojena su najvažniji finansijski dokumenti čime je nastavljena praksa uspostavljena u mandatu aktuelne Vlade da se u tekućoj usvoje dokumenti za narednu godinu.

Delegati su usvojili: Budžet HNK i Zakon o izvršenju Budžeta za 2019. godinu, Izmjene i dopune Finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja za 2018. godinu, te Finansijski plan i Odluku o izvršenju Finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja, Finansijski plan i Odluku o izvršenju Finansijskog plana Službe za zapošljavanje i Finansijski plan i Odluku o izvršenju Finansijskog plana Fonda za zaštitu okoliša za 2019. godinu.

Govoreći o Budžetu HNK za 2019. godinu, dr. sc. Nevenko Herceg, premijer Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona istaknuo je kako je riječ o dokumentu kojim se dalje jačaju i povećavaju održivost kantonalnih javnih finansija uz istovremeno osiguravanje potrebnih i dostatnih sredstava za sve potrebe nesmetanog funkcionisanja, ali i osiguravaju dodatna sredstva za  programe i projekte, prije svega u oblasti demografije kroz zaštitu porodice s djecom, socijalnog ali i realnog sektora kroz poticaje u privredi, poljoprivredi i turizmu.

„Prijedlogom Budžeta za 2019. predviđa se da će ukupni prihodi iznositi 222.700.800,00 KM i biti oko 11,7% veći u odnosu na Budžet za 2018. Držim kako je važno naglasiti da su sredstva za plate i naknade troškova zaposlenih povećane kao rezultat kolektivnih ugovora za 5%, a značajno su povećana sredstva za vansudske nagodbe čime želimo smanjiti, a u konačnici i riješiti, pitanje pravomoćnih sudskih presuda iz radno pravnih odnosa koje godinama opterećuju Budžet, ali i otežavaju dijalog sa socijalnim partnerima. 

Takođe, povećana su izdvajanja za različita područja, osobito boračku populaciju, stipendiranje studenata, prijem pripravnika, te obnovu školskih zgrada, zdravstvenih ustanova i drugih javnih objekata, a nastavlja se i snažno podržavanje značajnih infrastrukturnih projekata u našim jedinicama lokalne samouprave.

Povećana su izdvajanja za cestovnu infrastrukturu s 5,7 na 7,2 miliona KM, a ove godine, na prijedlog ministra Krasića, uloženo je oko 10 miliona za obnovu, rekonstrukciju i održavanje cesta u HNK.

Postignuti kolektivni ugovor, osobito u zdravstvu,  zahtijevao je dodatna budžetska sredstva, pored Finansijskog plana ZZO, te smo predvidjeli dodatnih 5 odnosno ukupno 7 miliona KM. Ovime u potpunosti ispunjavamo obavezu Vlade kao jednog od dionika pregovora i sistema zdravstva.

Ipak, najznačajnijim mi se čini spomenuti planirana sredstva za tekuće transfere u iznosu 51.910.290,00 KM koja su značajno povećana u odnosu na aktuelni Budžet (približno 7 miliona KM)  i  čine nešto manje od četvrtine  ukupno planiranih izdataka. Upravo na toj poziciji planirana su povećanja (za 10-20%)  sredstava za  programe i projekte, prije svega u oblasti demografije kroz zaštitu porodice s djecom, socijale ali i realnog sektora kroz poticaje u privredi, poljoprivredi, turizmu i Aerodromu Mostar, te subvencije javnim preduzećima.

Ovim se, uz redovna ulaganja u obrazovanje, nauku, kulturu i sport, ojačava razvojna dimenzija Budžeta, koju ćemo, iskreno vjerujem, kroz godinu dodatno osnaživati ako nastavimo dosadašnju praksu odgovornog upravljanja javnim finansijama, što imamo u planu“, rekao je premijer Herceg. 

Premijer Herceg podsjetio je i na to kako su ove godine preuzeta dva kredita: za kupovinu Hotela „Ero“ (11 miliona KM) i za izgradnju Pedijatrije Sveučilišne kliničke bolnice Mostar i obnovu odnosno modernizaciju druge dvije bolnice u HNK (32 miliona) što neće ugroziti kreditnu sposobnost Kantona u narednom periodu.

Govoreći o finansijskim planovima vanbudžetskih fondova i službi rekao je kako je Rebalans Finansijskog plana za 2018. Zavoda zdravstvenog osiguranja povećan za 11 miliona KM, a višak sredstva najvećim dijelom bit će utrošen za  poboljšanje materijalnog statusa naših bolničkih i zdravstvenih ustanova  i njihovih zaposlenika. 

„Prijedlog Finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja iznosi 138.095.000 KM. Kada je riječ o prijedlogu Finansijskog plana Službe za zapošljavanje vidljivo je povećanje planiranih sredstava u odnosu na aktuelni plan tako da on iznosi 14.304.948  KM. Pozitivne trendove prati i prijedlog  Finansijskog plana Fonda za zaštitu okoliša HNK za 2019. godinu, koji iznosi 4.470.000 KM te je, u odnosu na ovu godinu, uvećan za desetak posto“, rekao je premijer Herceg.

31-12-2018, 15:03

PREMIJER HERCEG UPUTIO NOVOGODIŠNJU ČESTITKU

Dr. sc. Nevenko Herceg, premijer Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona uputio je novogodišnju čestitku građanima Hercegovačko-neretvanskog kantona u kojoj stoji:

„Protekla 2018. godina bila je godina s puno političkih i društvenih događanja koji su se odrazili i na aktivnosti unutar Hercegovačko-neretvanskog kantona. No, unatoč svim izazovima koji su bili pred nama, Vlada HNK je, uz velike napore i uloženi trud, ostvarila rezultate koji su ostavili vidljiv trag.

Podsjetit ću na ostvarene projekte vezane za obrazovanje, osobito obnovu značajnog broja školskih objekata, potpisivanje kolektivnih ugovora čime smo omogućili povećanje plata, te ulaganja u razvoj kroz poticanje privrede, poljoprivrede i turizma. Uz pruženu priliku mladim visokoobrazovanim osobama da pripravnički staž obave u kantonalnim organima vlasti značajno smo podržali i brojne kulturne i sportske institucije potvrdivši i na taj način kako su obrazovanje i ulaganje u mlade u vrhu prioriteta našega rada.

Vlada je, uz podršku borcima i socijalnim kategorijama, uistinu bila i Vlada svih naših jedinica lokalne samouprave potičući brojne projekte komunalne i cestovne infrastrukture od sjevera do juga našeg kantona.

Većinu naših zadataka završili smo uspješno ali, naravno, možemo i hoćemo bolje! Spremni smo nastaviti odgovorno i dalje raditi na započetim i novim projektima jer novu godinu vidimo kao šansu za dalja ulaganja, omogućavanje još boljih uslova za kvalitetniji život svih građana i stvaranje društva znanja, napretka i mogućnosti.

S tim mislima, lično i u ime Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona, svim građankama i građanima HNK i cijele Bosne i Hercegovine želim sretnu i uspješnu 2019. godinu. Neka Nova godina ispuni Vaše nade i planove te donese obilje veselja, zdravlja i uspjeha u svaki dom“. 

31-12-2018, 11:30

ODRŽANA 96. SJEDNICA VLADE

Na današnjoj, 96. sjednici Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona je, na prijedlog Ministarstva finansija, razmotrila Izvještaj o izvršenju Budžeta HNK za period od 1.1. do 30.9.2018. godine. Tokom rasprave naglašeno je kako Izvještaj potvrđuje da je Budžet planiran realno te kako se sve predviđene obaveze uredno i na vrijeme servisiraju.

Na prijedlog Ministarstva privrede, nastavljajući aktivnosti vezane za privredni razvoj Kantona, Vlada je usvojila niz odluka kojima se dodjeljuju koncesije za obavljanje elektroprivredne djelatnosti proizvodnje, prijenosa i distribucije električne energije za elektroenergetske objekte solarnih fotonaponskih elektrana u Gradu Mostaru, te općinama Stolac i Prozor-Rama.

Vlada je razmotrila Informaciju o presudi Vrhovnog suda F BiH vezano za zgradu Vlade odnosno bivši Đački dom u Mostaru. Istaknuto je kako će, prema do sada presuđenom i onome što se očekuje, Vlada Gradu Mostaru morati platiti iznos od skoro 5 miliona KM. Tokom rasprave istaknuto je kako je aktuelna Vlada naslijedila dug od 36 miliona KM za izvršna sudska rješenja. Aktivnim pristupom i uspješnim provođenjem procesa vansudskih nagodbi suočila se s tim problemom, za što je do sada izdvojila oko 12 miliona KM.  Nova presuda i presuđeni iznos, uz postojeća izvršna sudska rješenja, može dovesti u pitanje dugo izgrađivanu kantonalnu finansijsku stabilnost. Stoga je Vlada imenovala tim koji će s predstavnicima Grada Mostara hitno obaviti razgovore kako bi se pokušala naći obostrano prihvatljiva rješenja. Zaključeno je, takođe, kako će Vlada na presudu podnijeti apelaciju Ustavnom sudu.

Razmotren je i Izvještaj Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede o berbi grožđa na području HNK u 2018. godini. Istaknuto je kako je urod bio nadprosječno visok, a u odnosu na 2017. uvećan je za 35%. Procjenjuje se da je proizvedeno ukupno oko 22.850 t vinskog grožđa, od kojega je dobiveno oko 137.100 hl vina.

 

 

15-01-2019 14:22

SPISAK STUDENATA ZA STIPENDIJE I SUBVENCIJE SMJEŠTAJA U STUDENTSKE DOMOVE S BROJEM BODOVA

Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta Hercegovačko-neretvanskog kantona danas je objavilo spisak studenata prijavljenih na konkurs za dodjelu stipendija i subvencija smještaja u studentske domove u akademskoj godini 2018./2019. godini, s ostvarenim brojem bodova.

Rok za podnošenje prigovora je pet (5) dana od dana objave, na mail Ministarstva (monkshnk@tel.net.ba), ili putem pošte na adresu:

Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK

Ulica Stjepana Radića 3/III

88 000 Mostar

Popis studenata prijavljenih na konkurs za dodjelu stipendija i subvencija smještaja u studentske domove u akademskoj godini 2018./2019. godini možete pogledati u priloženim dokumentima.

07-01-2019 15:16

BOŽIĆNA POSJETA MANASTIRU U ŽITOMISLIĆU

Povodom nastupajućeg praznika Božića po julijanskom kalendaru dr. sc. Nevenko Herceg, premijer Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona i fra Iko Skoko, župni vikar Župe sv. Petra i Pavla u Mostaru posjetili su pravoslavni manastir posvećen Blagovještenju Presvete Bogorodice u Žitomisliću.

U društvu igumana Danila Pavlovića, koji ih je upoznao s običajima i tradicijom pripreme za proslavu Božića, obišli su jedan od najstarijih manastira u Bosni i Hercegovini.

U duhu najradosnijeg kršćanskog praznika, premijer Herceg i fra Iko Skoko čestitali su božićne praznike zaželjevši igumanu i pravoslavnim vjernicima obilje zdravlja, radosti i porodičnog zajedništva.

Iguman Pavlović zahvalio je na posjeti, čestitkama i podršci koju Vlada iskazuje pravoslavnoj crkvi u Kantonu.

 

 

06-01-2019 09:54