Vijesti
07-12-2018, 13:39

Dr. sc. Nevenko Herceg, premijer Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona, danas je u povodu 41. godišnjice osnivanja Sveučilišta u Mostaru, bio nazočan na svečanoj sjednici Senata na kojoj mu je uručena Plaketa za izuzetan doprinos razvoju Sveučilišta.

Čestitajući profesorima i zaposlenicima, bivšim i sadašnjim studentima te menadžmentu njihov Dan, premijer Herceg je istaknuo činjenicu da je Sveučilište u Mostaru, u relativno kratkom vremenu, prešlo dug put od malog regionalnog do modernog evropskog sveučilišta utemeljenog na visokoj kvaliteti studijskih programa i izvrsnosti profesora i studenata.

„Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona je u vrh svojih prioriteta stavila visokoškolsko obrazovanje, dokazujući to ne samo redovitim mjesečnim sufinansiranjem Sveučilišta, nego i izravnim stipendiranjem i subvencioniranjem smještaja u studentske domove“, rekao je premijer Herceg zahvalivši menadžmentu Sveučilišta koje je prepoznalo napore Vlade dodjeljujući joj priznanje koje obavezuje na još kvalitetniju podršku.

„S našom podrškom nećemo stati. Upravo suprotno, bit ćemo i dalje stalno i iskreno zauzeti za dobro ovog, po mnogo čemu,  jedinstvenog i prepoznatljivog Sveučilišta. U lično, ali i u ime ostalih dobitnika priznanja za doprinos razvoju Sveučilišta, zahvaljujem Senatu na iskazanoj nam časti“, rekao je premijer Herceg ističući kako svi oni koji su svoj rad utkali u uspjeh Sveučilišta zaslužuju da zajedno nastavimo s izgradnjom savremenog Sveučilišta, kako bi ono ostalo nositelj izvrsnosti i inovativnosti u našoj nauci i visokom obrazovanju.

06-12-2018, 10:02

U naselju Jasenica – Urbanovo na području Grada Mostara pronađena je neeksplodirana avionska bomba iz perioda Drugog svjetskog rata.

U zajedničkoj  akciji izmještanja i uništavanja avionske bombe učestvovao je i veći broj službenika Policijske uprave Mostar, pripadnici Profesionalne vatrogasne postrojbe Mostar, te Uprava za civilnu zaštitu i vatrogastvo HNK.

Nadležna tijela za humanitarno deminiranje i uništavanje mina i neeksplodiranih ubojnih sredstava, neeksplodiranu avionsku bombu su deaktivirali, transportirali te uništili na mjestu predviđenom za te namjene.

Inače, radilo se o neeksplodiranoj avionskoj bombi AN M64A1 opće namjene američke konstrukcije iz perioda Drugog svjetskog rata. Njena bruto masa iznosila je 238 kilograma, a eksplozivno punjenje težilo je 121 kilogram.

04-12-2018, 14:53

Studentski zbor Sveučilišta u Mostaru danas je na prigodnoj svečanosti, organiziranoj povodom  ''Dana Zbora'', Vladi Hercegovačko-neretvanskog kantona dodijelio Povelju za osobit doprinos radu Zbora, s posebnim akcentom na podršku rekonstrukciji igrališta u okviru kampusa Sveučilišta u Mostaru.

''Čestitam Studentskom zboru ovaj ''Dan'', a novoizabranom vodstvu želim puno uspjeha u budućem radu.  Zahvaljujem na Povelji koju ste danas dodijelili Vladi Hercegovačko-neretvanskog kantona  i tim činom potvrdili  kako cijenite napore koje činimo kada je u pitanju visoko obrazovanje. Kao i do sada, u ovoj Vladi imat će te istinskoga partnera koji će s puno razumijevanja poštovati Vaše  potrebe i, u skladu sa mogućnostima, podržavati Vaše aktivnosti'', rekao je premijer Herceg nakon preuzimanja Povelje.

03-12-2018, 15:56

Dr. sc. Nevenko Herceg, premijer Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona danas je u oproštajni posjet primio Nj. E. Chen Bo, ambasadoricu Narodne Republike Kine u Bosni i Hercegovini.

Istaknuvši zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom s Ambasadom Narodne Republike Kine u Bosni i Hercegovini, premijer Herceg podsjetio je na uspješan posjet Delegacije Vlade HNK NR Kini, koje je, podsjećamo, u sklopu Trećeg Foruma regionalnih i lokalnih lidera boravilo u kineskoj provinciji Hebei.
Tokom posjeta na poseban način  istaknute su nove mogućnosti i područja saradnje kojima se želi unaprijediti ''16 + 1 mehanizam'' i produbiti dosadašnja saradnja u privredi, poljoprivredi – naročito vinarstvu, drvnoj industriji, energetici, tehnologiji, zaštiti okoliša, obrazovanju, kulturi i drugim područjima.
Govoreći o saradnji u obrazovanju i kulturi naglašeno je kako  u sklopu Sveučilišta u Mostaru, uz tečaj, postoji snažan interes za otvaranje kolegija kineskoga jezika.

Također je spomenuto kako će Međunarodni sajam gospodarstva- Mostar 2019., na kojem će NR Kina biti zemlja partner, biti prigoda da se kroz  susrete privrednika dodatno osnaže gospodarske veze i saradnja. Tomu u prilog svakako ide uspostavljanje bezviznoga režima između dvije države.
Ambasadorica Chen Bo zahvalila je premijeru Hercegu na srdačnu prijemu, istaknuvši kako će joj boravak u Bosni i Hercegovini  i Hercegovačko – neretvanskom kantonu ostati u trajnom sjećanju.

Zahvalivši na Njezinu angažiranju i doprinosu  u izgradnji dobrih odnosa, premijer Herceg je ambasadorici Nj. E. Chen Bo zaželio uspjeh u poslovima koji joj predstoje.

29-11-2018, 15:30

U Neumu je, u organizaciji Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove, Uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove HNK, Općine Neum i  Projekta „Izgradnja kapaciteta za unapređenje zemljišne administracije i procedura u Bosni i Hercegovini -CILAP“, obilježen završetak Projekta fizičkog označavanja ulica i trgova nazivima i zgrada brojevima i izrada registra prostornih jedinica za općinu Neum.

Dr. Živko Matuško, načelnik općine Neum, zahvalio je svim učesnicima projekta, naglasivši važnost uspostavljanja adresnog registra i dobrobiti koje donosi kako za domaće stanovništvo, tako i za posjetitelje Neuma.

Željko Obradović, direktor Federalne uprave, izrazivši zadovoljstvo uspješnim uspostavljanjem adresnog registra, govorio je o Projektu registracije nekretnina u BiH, skorom završetku izrade novog digitalnog ortofota (DOF-a), tehničkoj podršci i održavanju E-grunta, projektu izlaganja na javni uvid podataka izmjere i katastarskog klasiranja zemljišta i aktivnostima Uprave koje su od značaja za općinu Neum.

Zadovoljstvo provedenim projektom izrazila je i Anđa Zimić, direktorica „CILAP“ projekta istaknuvši značaj uspostavljanja adresnog registra, koji je, zahvaljujući  Kantonalnoj upravi, na mala vrata, ušao u Projekat, a trenutno predstavlja jednu od njegovih značajnijih komponenti u kojoj se postižu najbolji rezultati.

Ističući činjenicu kako je uspješno realizovan projekat, pored ostalog, rezultat ustrajnosti Kantonalne uprave  koja je uspostavljanje adresnog registra pokrenula još  2011. godine, Ivan Lesko, njezin direktor naglasio je značenje povezivanja baza podataka osnovnih državnih registara. Takođe, prezentovao je aktivnosti koje je Uprava preduzela na stvaranju uslova za realizaciju ovakvih projekata u drugim jedinicama lokalne samouprave, te pozvao njihove predstavnike na dalju saradnju, za koju je Uprava osigurala  stručnu i finansijsku podršku.

U okviru obilježavanja završetka Projekta, Adelko Krmek i Ivan Kvesić održali su i dva stručna predavanja o procedurama i dosadašnjim iskustvima vezanima za pripremnu fazu uspostavljanja adresnog registra, te o implementaciji Projekta i njegovim rezultatima u Općini Neum.