Vijesti
21-02-2019, 09:48

Suad Balić, ministar pravosuđa, uprave i lokalne samouprave i Veselko Čerkez, šef Kabineta premijera Vlade Hercegovačko–neretvanskog kantona sastali su se s Leilom Hunziker i Karlom Dejonghe, izvjestiteljicama Monitoring odbora Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope za BiH.

Teme sastanka, uz ostalo, bile su razvoj i glavni izazovi koji stoje pred lokalnom i kantonalnom samoupravom u HNK, te međuopćinska, međukantonalna i prekogranična saradnja.

Ministar Balić i šef Kabineta Čerkez naglasili su vrlo dobre rezultate rada Vlade ističući kako bi oni zasigurno bili još bolji kada bi se izmijenio Zakon o pripadnosti javnih prihoda, na čiju nepravednost Vlada ukazuje već dužni niz godina. Govorili su i o ozbiljnom finansijskom udaru kojem je, zbog naslijeđenih dugova, tužbi i pravosnažnih sudskih presuda, izložen Budžet HNK.

Unatoč poteškoćama, Vlada uspješno ostvaruje zacrtane ciljeve, a ispunjavanje svih obaveza nikada nije dovedeno u pitanje, zaključili su ministar Balić i šef Kabineta Čerkez.

Takođe, istaknuli su odličnu saradnju s jedinicama lokalne samouprave koja se ogleda u provođenju više infrastrukturnih projekata. Posebno su naglasili Projekat energetske efikasnosti odnosno obnovu školskih i drugih javnih objekata koji su u vlasništvu jedinica lokalne samouprave, pomoć u izgradnji i rekonstrukciji cestovne infrastrukture, te podršku lokalnim kulturnim, sportskim i drugim institucijama i sadržajima.

Govoreći o stanju lokalne samouprave, učesnici razgovora posobito su se osvrnuli na Grad Mostar podsjećajući na to kako već duži niz godina ne funkcioniše Gradsko vijeće niti su provedeni lokalni izbori.

Inače, Kongres lokalnih i regionalnih vlasti je panevropski politički organ koje se sastoji od 636 članova- regionalnih i općinskih vijećnika, načelnika, gradonačelnika i predsjednika organa regionalnih vlasti iz 47 evropskih država. Ciljevi Kongresa su unapređenje lokalne i regionalne demokracije, poboljšanje i jačanje lokalne i regionalne samouprave na osnovu principa utvrđenih u Evropskoj povelji o lokalnoj samoupravi i nadgledanje statusnih obaveza zemalja članica Vijeća Evrope.

 

20-02-2019, 12:28

Delegacija Hercegovačko-neretvanskog kantona, predvođena dr. sc. Nevenkom Hercegom, premijerom Vlade, učestvuje danas na Poslovnom forumu u Pečuhu u Mađarskoj.

Forum je okupio značajan broj privrednika i predstavnika vlasti iz Mađarske, Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

„Ovdje sam danas, prije svega, kao prijatelj koji želi potvrditi našu dobru saradnju koju godinama unazad gradimo i podižemo na sve veći nivo. Takođe, Forum je i prilika da vas bolje upoznamo s našim kantonom – prirodnim i drugim resursima koje nudi i pravcima naše moguće saradnje. Hercegovačko-neretvanski kanton, koja se prostire od Konjica na sjeveru do Neuma na Jadranskom moru, s obiljem prirodnih bogatstava i kulturno-historijskom raznolikošću, potencijalnim partnerima nudi saradnju u brojnim područjima. Osobito vašoj pozornosti preporučujemo naše potencijale u oblastima preduzetništva, poljoprivrede, turizma i zaštite okoliša“, rekao je premijer Herceg u obraćanju učesnicima Foruma naglasivši i to kako „zajednički cilj postizanja održivog privrednog razvoja naših regija uvelike ovisi i o spremnosti da, kroz saradnju i razmjenu znanja, stavimo naše potencijale u funkciju razvoja i boljeg života svih naših građana“.

U tom kontekstu, osobito se osvrnuo na mogućnosti saradnje na projektima koji se finansiraju iz europskih fondova.

Inače, Poslovni forum u Pečuhu, na kojemu je uz premijera Hercega prisustvovao i Željko Laketić, ministar privrede, te više privrednika iz HNK, potvrdio je i učvrstio ranije uspostavljenu dobru saradnju Hercegovačko-neretvanske i Baranjske županije.

20-02-2019, 09:47

U Mostaru je sinoć održana Izborna skupština Matice Hrvatske Mostar na kojoj je za predsjednicu ponovno izabrana  prof. dr. sc. Ljerka Ostojić.

U obraćanju prisutnima istaknula je kako je sretna što joj je ponovno jednoglasno iskazano povjerenje, te je govorila o pripremama  21. Dana Matice hrvatske Mostar.

''Otvaranje je tačno za mjesec dana. Program je spreman i treba ga realizovati'', rekla je predsjednica Ostojić, dodajući i to da Matica iza sebe ima impresivan popis manifestacija koje su održane u posljednjih četiri godine, te kako je zadovoljna postignutim.

U ime Predsjedništva Matice, dr. sc. Nevenku Hercegu, predsjedniku Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona uručena je Povelja za podršku koju je, u Njegovo ime, primio Veselko Čerkez, šef Kabineta premijera Vlade HNK.

19-02-2019, 10:21

Dr. sc. Nevenko Herceg, premijer Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona u razgovoru za ''Večernji list'' govorio je o situaciji u HNK i aktivnostima Vlade.

Intervju možete pogledati u priloženim dokumentima.

15-02-2019, 11:23

„Zdravstvena zaštita građana i poboljšanje materijalnih uslova rada zaposlenih u zdravstvu, prioriteti su u radu Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona. Potvrda tih riječi može se pronaći u više završenih projekata ili onih koji su u toku“, rekao je dr. sc. Nevenko Herceg, premijer Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona pozdravljajući okupljene na svečanosti obilježavanja 24. godišnjice osnivanja Doma zdravlja u Mostaru.

Premijer Herceg dodao je i to da razvoj zdravstvenog sistema Vlada promišlja dugoročno i radi toga usvojena je Strategija za provođenje reforme iz oblasti zdravstva od 2017. do 2020. godine.

„Cilj nam je svakom građaninu osigurati dostupnu, kontinuisanu i kvalitetnu zdravstvenu zaštitu. Svjesni smo kako provođenje strateških ciljeva u najvećoj mjeri ovisi o vama – zdravstvenim radnicima – koji svakodnevno brinete o zdravlju naših građana. Stoga smo učinili značajne napore kako bismo poboljšali vaš materijalni položaj. Stalnim dijalogom i međusobnim poštivanjem došli smo do rješenja prihvatljivih zdravstvenim i radnicima u zdravstvu i stvorili pretpostavke da u simbiozi Vlade, Zavoda zdravstvenog osiguranja i menadžmenta zdravstvenih ustanova postignuti dogovor o poboljšanju materijalnog položaja, koji je sadržan u kolektivnom ugovoru, u cijelosti poštujemo“, rekao je premijer Herceg dodavši i to da se uz osiguranje boljih materijalnih uslova zaposlenih u zdravstvu kontinuisano radi i na poboljšanju uslova rada.

 „U cilju oslobađanja sredstava namijenjenih za povećanje plata u zdravstvu, Vlada je preuzela kreditne obaveze koje su ranije bile obaveza Zdravstvenog osiguranja. Uz to, na sebe smo preuzeli kredit u iznosu od 32 miliona KM namijenjen moderniziranju bolnica u HNK.

Ovdje na osobit način želim spomenuti dugo očekivani projekat izgradnje Dječje klinike SKB Mostar za što ćemo izdvojiti oko 19 miliona KM“, rekao je premijer Herceg naglasivši i to kako Vlada, u okviru projekta "Zeleni ekonomski razvoj", učestvuje i u obnovi zgrade Doma zdravlja.

„Radicima i menadžmentu Doma zdravlja u Mostaru, lično i u ime Vlade, čestitam današnji dan uz želju da i dalje svojim radom nastavite potvrđivati činjenicu da ste jedni od zdravstvenih ustanova u našem kantonu, ali i šire. Vaši napori imat će podršku Ministarstva zdravstva, rada i socijalne zaštite, ali i cijele vlade. Pozivam vas na to da zajednički nastavimo raditi na stvaranju još boljeg zdravstvenog sistema koji će moći odgovoriti potrebama svih naših građana“, zaključio je premijer Herceg.

Mario Kordić, direktor Doma zdravlja u Mostaru, uz ostalo zahvalio je premijeru Hercegu i Vladi Hercegovačko-neretvanskog kantona uz čiju su podršku uspješno realizovali niz projekata među kojima se najviše ističe obnova zgrade Doma zdravlja.

U okviru programa obilježavanja godišnjice Doma zdravlja u Mostaru prezentovan je njegovo dosadašnje djelovanje, prikazana vježba reanimacije – hitna medicinska pomoć, te održani "Dani otvorenih vrata za građane".