25. SIMPOZIJ INFEKTOLOGA BOSNE I HERCEGOVINE S MEĐUNARODNIM UČESTVOVANJEM

Dr. sc. Nevenko Herceg, premijer Vlade HNK danas je prisustvovao svečanom otvaranju 25. Simpozija infektologa Bosne i Hercegovina s međunarodnim učestvovanjem u Hotelu Mepas u Mostaru.

"Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona je, podržavajući ovaj događaj, još jedanput potvrdila neupitnu opredijeljenost u jačanju zdravstvenog sistema u Kantonu. Iznimno je važno da se liječnici naučno usavršavaju i na ovakvim skupovima razmjenjuju iskustva i stječu nova znanja u određenim područjima medicine.", rekao je premijer Herceg u obraćanju prisutnima, čestitavši organizatorima na uspješnom realiziranju Simpozija.

Inače, 25. Simpozij infektologa Bosne i Hercegovine s međunarodnim učestvovanjem održava se od 21. do 23. 9. 2018. godine u Mostaru. Tom prilikom bit će prezentovani brojni naučni radovi i rezultati istraživanja eksperata iz tog područja.   

21-09-2018, 20:05

OBNOVA JOŠ TRI ŠKOLSKE ZGRADE U HNK

U prisustvu dr. sc. Nevenka Hercega, premijera Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona i Ivana Topića, savjetnika federalnog ministra prostornog uređenja, danas su s predstavnicima preduzeća ''Promark'' &Alfatherm Mostar, potpisani ugovori kojima započinje implementacija mjera energetske efikasnosti i obnova JU ''VI osnovna škola'', O. Š. ''Ivana Gundulića'' i O. Š. ''Antuna Branka Šimića'' u Mostaru.

''Projekat energetske efikasnosti u koji se ulaže više od 10 miliona KM, kroz koji je do sada izgrađeno i obnovljeno više od 20 školskih zgrada, sportskih dvorana, zdravstvenih i drugih objekata,  jedan je od najvažnijih projekata na koji se Vlada odlučila procijenivši kako je to najefikasniji  i najisplativiji način na koji može poboljšati uslove u javnim institucijama u oblasti obrazovanja, zdravstva, ali i ostvariti energetske i ekonomske uštede. Naime,  uz isti ili poboljšan kvalitet energetskih usluga u ovim objektima trošit će se znatno manje javnih sredstava“, rekao je premijer Herceg.

Naglasivši kako školu ne čine četvorni metri ni zidovi, već kvalitetni nastavni sadržaji, način prenošenja i usvajanja znanja, premijer Herceg podsjetio je i ovom prilikom kako samo zadovoljan prosvjetni radnik može dati maksimum u odgojno-obrazovnom procesu.

„Stoga, Vlada čini značajne napore i na poboljšanju materijalnog i statusnog položaja učitelja, nastavnika i profesora. Najbolje to dokazuje zbrinjavanje tehnološkog viška i usvajanje organizacijskih shema, prijem 130 radnika u stalni radni odnos, isplata sudskih presuda od ranije, kao i potpisani kolektivni ugovori  za osnovno i srednje obrazovanje“, istaknuo je premijer Herceg.

Predstavnici Federalnog ministarstva naglasili su višestruke prednosti Projekata energetske efikasnosti usmjerenih na unapređenje uslova boravka u javnim objektima i značajnim uštedama u troškovima energije. 

Potpisivanju ugovora prisustvovale su i direktorice JU ''VI osnovna škola'', O. Š. ''Ivana Gundulića'' i O. Š. ''Antuna Branka Šimića'' u Mostaru: Merima Šuta, Marija Jurčić i Snježana Brkić.

21-09-2018, 13:56

STRUČNI SKUP O 130 GODINA ORGANIZIRANOG VINOGRADARSTVA I VINARSTVA U BIH

Dr. sc. Nevenko Herceg, premijer Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona danas je, u ime dr. Dragana Čovića, hrvatskog člana Predsjedništva BiH otvorio naučno-stručni skup s međunarodnim učestvovanjem „130 godina organiziranog vinogradarstva i vinarstva u BiH“, koji je održan u prostorijama Agromediteranskoga zavoda F BiH u Mostaru.

U pozdravnom govoru, predmijer Herceg je izrazio zadovoljstvo što se naučno-stručni skup održava upravo u Mostaru, u srcu Hercegovine.

„Kažu da je vinogradarstvo staro koliko i sama Hercegovina. Naši su djedovi živjeli za vinovu lozu i vino, a mi koji baštinimo njihovo znanje i tradiciju imamo priliku i dobro živjeti od vinove loze i vina“, rekao je premijer Herceg dodavši i to kako koristeći se znanjem djedova i ulažući u savremenu tehnologiju, naši su se vinari kvalitetom uspjeli nametnuti na zahtjevnom domaćem i svjetskom tržištu vina te radi toga, vinogradarstvo i vinarstvo, mogu i moraju biti nositelj našeg sveukupnog privrednog razvoja.

„Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona opredijeljena je za snažniji privredni razvoj, a upravo u poljoprivredi vidimo velike razvojne mogućnosti koje su prepoznate i na pravi način valorizirane i kroz dokument integrirane Strategije razvoja Kantona do 2020. godine“, rekao je premijer Herceg istaknuvši kako je Vlada prvi put uvela poticaje primarnoj poljoprivrednoj i prehrambeno-prerađivačkoj proizvodnji.

Premijer Herceg istaknuo je, takođe, kako tržište, novi zahtjevi i uslovi prilagodbe pravilima Evropske unije kojoj težimo traže brže reagiranje u pristupu proizvodnji, usvajanju novih znanja i tehnologija i promišljanju strategija razvoja, u poljoprivredi općenito i u vinogradarstvu i vinarstvu, te kako je to je zajednički posao vinogradara i vinara, struke ali i nositelja izvršne vlasti koji učestvuju u kreiranju sektorskih javnih politika.

„Kada je riječ o Vladi Hercegovačko-neretvanskog kantona bili smo i bit ćemo spremni i u novom mandatu podržati naše vinogradare, ne samo u dobrim nego i u manje dobrim vremenima. U dobroj vjeri i zajedništvu, učeći jedni od drugih, možemo pronaći najbolja rješenja za dalji razvoj vinogradarstva i vinarstva u BiH“, rekao je premijer Herceg.

Premijeru Hercegu je, nakon službenog otvaranja Skupa, dodijeljena Zahvalnica za pruženu podršku Agronomskom i prehrambeno-tehnološkom fakultetu Sveučilišta u Mostaru.

Naučno-stručnom skupu, uz premijera Hercega prisustvovao je i Donko Jović, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Inače, naučno-stručni skup „130 godina organiziranoga vinogradarstva i vinarstva u Bosni i Hercegovini“ organizuje Agromediteranski zavod F BIH i Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru.

21-09-2018, 12:15

ZDRAVSTVU DODATNIH 3 MILIONA KM GODIŠNJE

Na 86. sjednici, Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona je, nastavljajući aktivnosti osiguranja dodatnih sredstava zdravstvenim ustanovama, usvojila Prijedlog Izmjena i dopuna Finansijskog plana Zavoda za zdravstveno osiguranje za 2018. godinu. Izmjenama i dopunama Finansijskog plana planirani su ukupni prihodi u iznosu od 133.187.000 KM, odnosno 1,74% više u odnosu na Financijski plan za 2018. godinu.

Istaknuto je kako je u procesu pregovora sa sindikatima zdravstvenih radnika i radnika u zdravstvu, Vlada prihvatila preuzimanje dijela obaveza za poboljšanjem njihova materijalnoga statusa preuzimanjem kredita za bolničke ustanove koji je do sada bio na teret Zavoda. Odlukom o preuizmanju kredita, Vlada je omogućila Zavodu da dodatnih 3 miliona KM na godišnjem nivou može preusmjeriti zdravstvenim ustanovama. 

Takođe, donesena je Odluka o Izmjenama i dopunama Plana i programa Uprave za ceste Ministarstva saobraćaja i veza za 2018. godinu kojom je omogućeno potpisivanje ugovora za sanaciju cesta: Potoci-Rujište, Konjsko-Klanjci-Drežnica, Rujište-raskrižje za Zijemlje, Konjic-Borci te S.Kula-Milaševica.

Donesene su i odluke potrebne za finansiranje infrastrukturnih projekata u Općini Prozor-Rama, odnosno sanaciju ceste Prozor-Konjic i priključnih cesta u iznosu od 100.000 KM. Takođe, odobrena su i sredstva za sufinansiranje rekonstrukcije lokalnih cesta za naselja Kute, Here i Šćipe koja izlaze na regionalnu cestu.

Vlada je usvojila i informacije Ministarstva privrede o realizaciji prometa naftnih derivata i o realizaciji elektroenergetske bilanse.

21-09-2018, 10:45

OBAVIJEST KANDIDATIMA ZA PRIPRAVNIKE - RASPORED ODRŽAVANJA INTERVJUA

 

Iz Vlade HNK-a obavještavaju kandidate koji su se prijavili  na Javni poziv za prijem 40 pripravnika u kantonalne organe uprave, upravne organizacije i druge službe, organe i institucije Hercegovačko-neretvanskog kantona da će intervju biti održan u zgradi Vlade HNK, Stjepana Radića 3 – Mostar, po sljedećem rasporedu:

 

Četvrtak,  27. septembra:

  • Kandidati sa šifrom: P0001 do P0060 u 9:00 sati
  • Kandidati sa šifrom: P0061 do P0120 u 13:00 sati

 

 

Petak,  28. septembra:

  • Kandidati sa šifrom: P0121 do P0180 u 9:00 sati
  • Kandidati sa šifrom: P0181 do P0240 u 13:00 sati

 

 

Ponedjeljak, 1. oktobra:

  • Kandidati sa šifrom: P0241 do P0300 u 9:00 sati
  • Kandidati sa šifrom: P0301 do P0341 u 13:00 sati

 

21-09-2018, 9:47

PREDSTAVNICI AMERIČKE ŠUMSKE SLUŽBE (USFS) POSJETILI OPERATIVNI CENTAR CIVILNE ZAŠTITE U MOSTARU

Eugen Ćubela, direktor Uprave za civilnu zaštitu i vatrogastvo HNK, sa saradnicima, i Petrom Jurićem, zapovjednikom Profesionalne vatrogasne brigade Mostar danas je u Operativnom Centru civilne zaštite u Mostaru održao sastanak sa predstavnicima  Američke šumarske službe (USFS) koja je nadležna za područje Istočne Evrope i Balkana u Kancelariji USFS-a u Washingtonu.

Na sastanku su razmijenjene  informacije i iskustva između SAD-a i BiH o proceduri zaštite i gašenja šumskih požara čija je učestalost i intenzitet u porastu u BiH i u SAD-u.

Učesnici sastanka zaključili su kako važnu ulogu u smanjenju rizika od prirodnih nesreća (požari, poplave, klizišta…) ima promovisanje zdravog ekosistema, te da vatrogasci moraju biti spremni spriječiti požare prihvaćanjem novih metoda  koje uključuju razumijevanje i predviđanje ponašanja vatre zasnovano na sastavu tla, materijala koji gori, odnosno stanja unutar šuma, kao i utjecaja vremena i drugih vanjskih faktora.

Predstavnici Američke šumarske službe predložili su razmjenu informacija i iskustava između eksperata SAD-a i eksperata vatrogasaca u BiH, uključujući one koji su angažovani na samom početku požara(šumari), kao i profesionalnih, dobrovoljnih, vojnih i drugih vatrogasaca koji mogu biti uključeni tokom požara većih razmjera.

Zahvalivši  gostima na posjeti, pruženoj podršci i dosadašnjoj saradnji sa Upravom, kao i na planovima za budući angažman u okviru zaštite i gašenja šumskih požara, direktor Ćubela istaknuo je kako u Bosni i Hercegovini  postoje sve potrebne procedure koje se odnose na postupke u  kriznim situacijama. Međutim, zbog njihove složenosti u praksi nemaju veliki efekat, te ih treba hitno pojednostaviti kako bi bile efikasne i osigurale bržu reakciju na samom terenu.

Direktor Ćubela je, takođe,  naglasio  i potrebu za nabavkom  letjelice za gašenje požara iz zraka, koja bi uvelike smanjila katastrofe izazvane požarima.

 

 

20-09-2018, 15:49

25. SIMPOZIJ INFEKTOLOGA BOSNE I HERCEGOVINE S MEĐUNARODNIM UČESTVOVANJEM

Dr. sc. Nevenko Herceg, premijer Vlade HNK danas je prisustvovao svečanom otvaranju 25. Simpozija infektologa Bosne i Hercegovina s međunarodnim učestvovanjem u Hotelu Mepas u Mostaru.

"Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona je, podržavajući ovaj događaj, još jedanput potvrdila neupitnu opredijeljenost u jačanju zdravstvenog sistema u Kantonu. Iznimno je važno da se liječnici naučno usavršavaju i na ovakvim skupovima razmjenjuju iskustva i stječu nova znanja u određenim područjima medicine.", rekao je premijer Herceg u obraćanju prisutnima, čestitavši organizatorima na uspješnom realiziranju Simpozija.

Inače, 25. Simpozij infektologa Bosne i Hercegovine s međunarodnim učestvovanjem održava se od 21. do 23. 9. 2018. godine u Mostaru. Tom prilikom bit će prezentovani brojni naučni radovi i rezultati istraživanja eksperata iz tog područja.   

21-09-2018 20:05

OBNOVA JOŠ TRI ŠKOLSKE ZGRADE U HNK

U prisustvu dr. sc. Nevenka Hercega, premijera Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona i Ivana Topića, savjetnika federalnog ministra prostornog uređenja, danas su s predstavnicima preduzeća ''Promark'' &Alfatherm Mostar, potpisani ugovori kojima započinje implementacija mjera energetske efikasnosti i obnova JU ''VI osnovna škola'', O. Š. ''Ivana Gundulića'' i O. Š. ''Antuna Branka Šimića'' u Mostaru.

''Projekat energetske efikasnosti u koji se ulaže više od 10 miliona KM, kroz koji je do sada izgrađeno i obnovljeno više od 20 školskih zgrada, sportskih dvorana, zdravstvenih i drugih objekata,  jedan je od najvažnijih projekata na koji se Vlada odlučila procijenivši kako je to najefikasniji  i najisplativiji način na koji može poboljšati uslove u javnim institucijama u oblasti obrazovanja, zdravstva, ali i ostvariti energetske i ekonomske uštede. Naime,  uz isti ili poboljšan kvalitet energetskih usluga u ovim objektima trošit će se znatno manje javnih sredstava“, rekao je premijer Herceg.

Naglasivši kako školu ne čine četvorni metri ni zidovi, već kvalitetni nastavni sadržaji, način prenošenja i usvajanja znanja, premijer Herceg podsjetio je i ovom prilikom kako samo zadovoljan prosvjetni radnik može dati maksimum u odgojno-obrazovnom procesu.

„Stoga, Vlada čini značajne napore i na poboljšanju materijalnog i statusnog položaja učitelja, nastavnika i profesora. Najbolje to dokazuje zbrinjavanje tehnološkog viška i usvajanje organizacijskih shema, prijem 130 radnika u stalni radni odnos, isplata sudskih presuda od ranije, kao i potpisani kolektivni ugovori  za osnovno i srednje obrazovanje“, istaknuo je premijer Herceg.

Predstavnici Federalnog ministarstva naglasili su višestruke prednosti Projekata energetske efikasnosti usmjerenih na unapređenje uslova boravka u javnim objektima i značajnim uštedama u troškovima energije. 

Potpisivanju ugovora prisustvovale su i direktorice JU ''VI osnovna škola'', O. Š. ''Ivana Gundulića'' i O. Š. ''Antuna Branka Šimića'' u Mostaru: Merima Šuta, Marija Jurčić i Snježana Brkić.

21-09-2018 13:56

STRUČNI SKUP O 130 GODINA ORGANIZIRANOG VINOGRADARSTVA I VINARSTVA U BIH

Dr. sc. Nevenko Herceg, premijer Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona danas je, u ime dr. Dragana Čovića, hrvatskog člana Predsjedništva BiH otvorio naučno-stručni skup s međunarodnim učestvovanjem „130 godina organiziranog vinogradarstva i vinarstva u BiH“, koji je održan u prostorijama Agromediteranskoga zavoda F BiH u Mostaru.

U pozdravnom govoru, predmijer Herceg je izrazio zadovoljstvo što se naučno-stručni skup održava upravo u Mostaru, u srcu Hercegovine.

„Kažu da je vinogradarstvo staro koliko i sama Hercegovina. Naši su djedovi živjeli za vinovu lozu i vino, a mi koji baštinimo njihovo znanje i tradiciju imamo priliku i dobro živjeti od vinove loze i vina“, rekao je premijer Herceg dodavši i to kako koristeći se znanjem djedova i ulažući u savremenu tehnologiju, naši su se vinari kvalitetom uspjeli nametnuti na zahtjevnom domaćem i svjetskom tržištu vina te radi toga, vinogradarstvo i vinarstvo, mogu i moraju biti nositelj našeg sveukupnog privrednog razvoja.

„Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona opredijeljena je za snažniji privredni razvoj, a upravo u poljoprivredi vidimo velike razvojne mogućnosti koje su prepoznate i na pravi način valorizirane i kroz dokument integrirane Strategije razvoja Kantona do 2020. godine“, rekao je premijer Herceg istaknuvši kako je Vlada prvi put uvela poticaje primarnoj poljoprivrednoj i prehrambeno-prerađivačkoj proizvodnji.

Premijer Herceg istaknuo je, takođe, kako tržište, novi zahtjevi i uslovi prilagodbe pravilima Evropske unije kojoj težimo traže brže reagiranje u pristupu proizvodnji, usvajanju novih znanja i tehnologija i promišljanju strategija razvoja, u poljoprivredi općenito i u vinogradarstvu i vinarstvu, te kako je to je zajednički posao vinogradara i vinara, struke ali i nositelja izvršne vlasti koji učestvuju u kreiranju sektorskih javnih politika.

„Kada je riječ o Vladi Hercegovačko-neretvanskog kantona bili smo i bit ćemo spremni i u novom mandatu podržati naše vinogradare, ne samo u dobrim nego i u manje dobrim vremenima. U dobroj vjeri i zajedništvu, učeći jedni od drugih, možemo pronaći najbolja rješenja za dalji razvoj vinogradarstva i vinarstva u BiH“, rekao je premijer Herceg.

Premijeru Hercegu je, nakon službenog otvaranja Skupa, dodijeljena Zahvalnica za pruženu podršku Agronomskom i prehrambeno-tehnološkom fakultetu Sveučilišta u Mostaru.

Naučno-stručnom skupu, uz premijera Hercega prisustvovao je i Donko Jović, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Inače, naučno-stručni skup „130 godina organiziranoga vinogradarstva i vinarstva u Bosni i Hercegovini“ organizuje Agromediteranski zavod F BIH i Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru.

21-09-2018 12:15