U MOSTARU PRVI PUT SKUPŠTINA JADRANSKO-JONSKE EUROREGIJE

Skupština Jadransko-jonske euroregije - značajne međunarodne organizacije održana je jučer u kasnim poslijepodnevnim satima  u Mostaru. 

Prisutnima se, uz gradonačelnika Mostara Ljubu Bešlića, obratio i dr. sc. Nevenko Herceg, premijer Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona i član Skupštine i istaknuo zadovoljstvo što se XVI. Generalna skupština održava upravo u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, koja je od samih početaka aktivna članica Jadransko-jonske euroregije.

„Zahvaljujući mojim prethodnicima koji su učinili potrebne korake da HNK bude ne samo članica, nego i jedna od utemeljiteljica Jadransko-jonske euroregije, danas sam u prigodi iznova potvrditi čvrstu opredijeljenost za nastavak saradnje i poticanje pozitivne energije kojom je moguće kreirati još snažnije akcije u kojima ćemo biti podrška jedni drugima u izgradnji bolje budućnosti naših regija i građana“, rekao je premijer Herceg dodajući kako je promicanje privrednoga  i društvenoga prosperiteta poboljšanjem atraktivnosti, konkurentnosti i povezivosti regija cilj kojem je Hercegovačko-neretvanski kanton posvećen.

Pod predsjedanjem Nikole Dobroslavića, predsjednika Euroregije i dubrovačko-neretvanskoga župana, članovi Skupštine, prepoznajući žurnu potrebu očuvanja iznimne materijalne i nematerijalne kulturne i prirodne baštine Sredozemlja, razmotrili su i ratificirali Atensku deklaraciju INTTERREG - MED zajednice za održivi turizam. Tokom rasprave istaknuta je zajednička spremnost za rad na ostvarenju zacrtanih ključnih ciljeva Deklaracije: rješavanje turističkih pritisaka, jačanje turističke ponude, planiranja i upravljanja, te izgradnja snažne zajednice projekata i dionika.

Ratificiran je i dokument Savez za saradnju na Sredozemlju, koji su, uz Jadransko-jonsku euroregiju, pokrenuli Konferencija perifernih pomorskih regija i Pirinejsko-sredozemna euroregija. Savez je usmjeren na višerazinsko upravljanje i saradnju kao temeljne pokretače osiguranja bolje budućnosti za stanovništvo Sredozemlja. Naglašeno je i to kako sve državne, regionalne i lokalne vlasti, nevladine organizacije, sveučilišta, međunarodne organizacije i privatni sektor odnosno svatko tko dijeli pristup otvorena upravljanja i integrirane suradnje na Sredozemlju može, potpisivanjem Deklaracije, pristupiti Savezu.

Na sjednici su prihvaćeni Izvješće o radu za prošlu i Finansijski plan za tekuću godinu, a Francesco Cocco je iznova imenovan za glavnoga tajnika Jadransko-jonske euroregije.

U sklopu rada Skupštine, premijer Herceg i gradonačelnik Bešlić održali su i odvojene susrete sa županom Dobroslavićem i Marcom Marsiliom, novoimenovanim predsjednikom talijanske Regije Abruzzo, koji je ujedno i dopredsjednik Euroregije. Razmotrene su mogućnosti daljnjega osnaživanja dosadašnje dobre saradnje, osobito na području privrede i turizma. U tom kontekstu, istaknut je i značaj uvođenja zračne linije Mostar-Pescara.

17-07-2019, 9:26

U MOSTARU DANAS I SUTRA KONFERENCIJA O STRATEGIJI EU-a ZA JADRANSKO-JONSKU REGIJU

Hercegovačko-neretvanski kanton danas je prvi puta domaćin Skupštini Jadransko-jonske euroregije, značajne međunarodne organizacije koja objedinjuje transnacionalnu, transgraničnu i međuregionalnu saradnju u skladu sa savremenim standardima i brojnim primjerima širom Evrope.

Uz brojne uspješne projekte, Jadransko-jonska euroregija u novije vrijeme dio je AI-NURECC - zajedničke inicijative ključnih dionika koji predstavljaju regije, gradove, privredne komore i sveučilišta Jadranskog i Jonskog područja.

U sklopu te inicijative, u hotelu „Mepas“ u Mostaru danas i sutra održava se Konferencija o novim pristupima za razvoj stupova Strategije Evropske unije za Jadransku i Jonsku regiju (EUSAIR).

U uvodnom dijelu Konferencije prisutnima se obratio dr. sc. Nevenko Herceg, premijer Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona iznova potvrđujući čvrstu opredijeljenost za nastavak saradnje i poticanje pozitivne energije, te izražavanje obostrane podrške  u izgradnji bolje budućnosti naših regija i  građana.

„Iza nas je veliki broj zajednički provedenih aktivnosti kojima smo dokazali da je intenziviranje saradnje s ciljem privrednog i socijalnog blagostanja, rasta i zapošljavanja u cijeloj regiji jedini moguć i ispravan put u bolju zajedničku budućnost. Vlada HNŽ je čvrsto  ''za'' nastavak i daljnje jačanje te saradnje. Jednako tako, dopustite mi ponoviti kako je neupitna i opredijeljenost Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji. Čvrsto vjerujemo u to kako Strategija EU za Jadransko-jonsku euroregiju, kojoj smo u cijelosti posvećeni, ima kapaciteta ojačati saradnju država EU i onih koje to još nisu, poput BiH-kojoj treba pomoć u procesu pridruživanja, kako bi bio brži“, rekao je predsjednik Herceg.

Francesco Cocco, glavni tajnik Jadransko - jonske euroregije zahvalio je premijeru Hercegu na podršci u organiziranju Konferencije i Skupštine Jadransko-jonske euroregije.

 Ljubo Bešlić, gradonačelnik Grada Mostara u obraćanju prisutnima istaknuo je uspješnost projekta ''HERA'', implementirana u partnerstvu sa sedamnaest čimbenika iz osam država.

''Cilj ovog i sličnih projekata je  jačanje institucionalne infrastrukture i usluga malog i srednjeg poduzetništva, te povećanje konkurentnosti  uspostavom klastera u sektorima kreativne industrije,  turizma i ruralnog razvoja'', rekao je gradonačelnik Bešlić.

Jedan od predavača na današnjoj Konferenciji bio je i Donko Jović, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Hercegovačko-neretvanskog kantona, koji je, uz predstavljanje rada Ministarstva i aktualnih projekata, istaknuo kako je za uspješno implementiranje planova i Strategije razvoja HNK potreban visok stupanj saradnje i partnerstva između javne uprave i privatnog sektora na svim administrativnim razinama.

Također je, naglasio i to kako je s ciljem učinkovitijih korištenja finansijskih sredstava EU - fondova potrebno unaprjeđenje institucionalnih kapaciteta jedinica lokalne samouprave.

Inače, Konferencija je dio aktivnosti AI-NURECC-a za razvoj vještina usmjerenih na povećanje znanja lokalnih dionika o participativnoj izradi projekata i upravljanju s ciljem omogućavanja izrade lokalnih razvojnih strategija.

16-07-2019, 13:43

PREMIJER HERCEG S AUSTRIJSKOM AMBASADORICOM

Dr. sc. Nevenko Herceg, premijer Vlade Hercegovačko – neretvanskog kantona danas je u nastupnoj posjeti primio NJ.E. dr. Ulrike Hartmann, novoimenovanu austrijsku ambasadoricu u Bosni i Hercegovini.

Premijer Herceg čestitao je dr. Hartmann na preuzimanju dužnosti, poželjevši joj sreću i uspjeh u  mandatu ambasadora.

Govoreći o mogućnostima saradnje, premijer Herceg istaknuo je kako prostor za zajedničke aktivnosti vidi na više područja, ističući saradnju na području zračnog saobračaja uspostavom zračne linije Mostar-Beč, te je ambasadoricu Hartmann pozvao da, u skladu s ovlastima, preuzme dodatne napore s ciljem ostvarivanja kontakata koji će rezultirati konkretnom gospodarskom saradnjom.

Također, zahvalio je na dosadašnjoj podršci Austrije Bosni i Hercegovini, Hercegovačko-neretvanskom kantonu i Gradu Mostaru u nadi kako će biti realizirana još bolja saradnja, te još jače i kvalitetnije povezivanje između dviju država.

Ambasadorica Hartmann zahvalila je premijeru Hercegu na srdačnom prijemu, te iskazala spremnost za nastavak saradnje u svim područjima od obostranog interesa.

.

16-07-2019, 10:10

OTKAZANA SJEDNICA VLADE

Unatoč svim apelima i zahtjevima u kojima smo od Vlade FBiH – suvlasnika Aluminija tražili da, kao što su to u više navrata činili kada su u pitanju neka druga preduzeća u BiH, pomognu tom preduzeću i nastavku proizvodnje, naš i vapaj djelatnika očigledno se nije čuo u Sarajevu.

Nakon što smo učinili sve što je bilo u našoj moći, u znak našega protesta, danas nećemo održati ranije planiranu redovitu sjednicu Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona.  

10-07-2019, 13:23

VIŠE OD 5 MILIONA KM ZA LOKALNE VODOPRIVREDNE PROJEKTE

Na današnjoj sjednici, Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona je, na prijedlog Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede usvojila Program utroška ukupno 5.881.534,56 KM s pozicije namjenskih sredstava vodnih naknada od čega će više od 5 miliona KM biti usmjereno za vodoprivredne projekte u jedinicama lokalne samouprave u HNK.

Usvojen je i Program utroška sredstava kojim se izdvaja 90.000 KM za podršku poljoprivrednim sajmovima, manifestacijama i izložbama od značaja za Kanton. Cilj Programa je prezentacija i promocija poljoprivrednih proizvođača i prerađivača, stvaranje povoljnijeg ambijenta i mogućnosti za razvoj i poticaj poljoprivrede kao osnovne privredne grane na području HNK.

Takođe, Vlada je sa 60.000 KM podržala održavanje Međunarodnog sajma privrede u Mostaru.

04-07-2019, 14:54

PRILAGOĐENO RADNO VRIJEME

Zbog visokih temperatura zraka, Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona je,  na današnjoj sjednici, donijela Odluku o prilagođavanju radnog vremena u ministarstvima i drugim organima kantonalne uprave. Prilagođeno radno vrijeme je od 7 do 15 sati i primjenjivat će se do 30. augusta 2019. godine.

04-07-2019, 14:41

U MOSTARU PRVI PUT SKUPŠTINA JADRANSKO-JONSKE EUROREGIJE

Skupština Jadransko-jonske euroregije - značajne međunarodne organizacije održana je jučer u kasnim poslijepodnevnim satima  u Mostaru. 

Prisutnima se, uz gradonačelnika Mostara Ljubu Bešlića, obratio i dr. sc. Nevenko Herceg, premijer Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona i član Skupštine i istaknuo zadovoljstvo što se XVI. Generalna skupština održava upravo u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, koja je od samih početaka aktivna članica Jadransko-jonske euroregije.

„Zahvaljujući mojim prethodnicima koji su učinili potrebne korake da HNK bude ne samo članica, nego i jedna od utemeljiteljica Jadransko-jonske euroregije, danas sam u prigodi iznova potvrditi čvrstu opredijeljenost za nastavak saradnje i poticanje pozitivne energije kojom je moguće kreirati još snažnije akcije u kojima ćemo biti podrška jedni drugima u izgradnji bolje budućnosti naših regija i građana“, rekao je premijer Herceg dodajući kako je promicanje privrednoga  i društvenoga prosperiteta poboljšanjem atraktivnosti, konkurentnosti i povezivosti regija cilj kojem je Hercegovačko-neretvanski kanton posvećen.

Pod predsjedanjem Nikole Dobroslavića, predsjednika Euroregije i dubrovačko-neretvanskoga župana, članovi Skupštine, prepoznajući žurnu potrebu očuvanja iznimne materijalne i nematerijalne kulturne i prirodne baštine Sredozemlja, razmotrili su i ratificirali Atensku deklaraciju INTTERREG - MED zajednice za održivi turizam. Tokom rasprave istaknuta je zajednička spremnost za rad na ostvarenju zacrtanih ključnih ciljeva Deklaracije: rješavanje turističkih pritisaka, jačanje turističke ponude, planiranja i upravljanja, te izgradnja snažne zajednice projekata i dionika.

Ratificiran je i dokument Savez za saradnju na Sredozemlju, koji su, uz Jadransko-jonsku euroregiju, pokrenuli Konferencija perifernih pomorskih regija i Pirinejsko-sredozemna euroregija. Savez je usmjeren na višerazinsko upravljanje i saradnju kao temeljne pokretače osiguranja bolje budućnosti za stanovništvo Sredozemlja. Naglašeno je i to kako sve državne, regionalne i lokalne vlasti, nevladine organizacije, sveučilišta, međunarodne organizacije i privatni sektor odnosno svatko tko dijeli pristup otvorena upravljanja i integrirane suradnje na Sredozemlju može, potpisivanjem Deklaracije, pristupiti Savezu.

Na sjednici su prihvaćeni Izvješće o radu za prošlu i Finansijski plan za tekuću godinu, a Francesco Cocco je iznova imenovan za glavnoga tajnika Jadransko-jonske euroregije.

U sklopu rada Skupštine, premijer Herceg i gradonačelnik Bešlić održali su i odvojene susrete sa županom Dobroslavićem i Marcom Marsiliom, novoimenovanim predsjednikom talijanske Regije Abruzzo, koji je ujedno i dopredsjednik Euroregije. Razmotrene su mogućnosti daljnjega osnaživanja dosadašnje dobre saradnje, osobito na području privrede i turizma. U tom kontekstu, istaknut je i značaj uvođenja zračne linije Mostar-Pescara.

17-07-2019 09:26

U MOSTARU DANAS I SUTRA KONFERENCIJA O STRATEGIJI EU-a ZA JADRANSKO-JONSKU REGIJU

Hercegovačko-neretvanski kanton danas je prvi puta domaćin Skupštini Jadransko-jonske euroregije, značajne međunarodne organizacije koja objedinjuje transnacionalnu, transgraničnu i međuregionalnu saradnju u skladu sa savremenim standardima i brojnim primjerima širom Evrope.

Uz brojne uspješne projekte, Jadransko-jonska euroregija u novije vrijeme dio je AI-NURECC - zajedničke inicijative ključnih dionika koji predstavljaju regije, gradove, privredne komore i sveučilišta Jadranskog i Jonskog područja.

U sklopu te inicijative, u hotelu „Mepas“ u Mostaru danas i sutra održava se Konferencija o novim pristupima za razvoj stupova Strategije Evropske unije za Jadransku i Jonsku regiju (EUSAIR).

U uvodnom dijelu Konferencije prisutnima se obratio dr. sc. Nevenko Herceg, premijer Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona iznova potvrđujući čvrstu opredijeljenost za nastavak saradnje i poticanje pozitivne energije, te izražavanje obostrane podrške  u izgradnji bolje budućnosti naših regija i  građana.

„Iza nas je veliki broj zajednički provedenih aktivnosti kojima smo dokazali da je intenziviranje saradnje s ciljem privrednog i socijalnog blagostanja, rasta i zapošljavanja u cijeloj regiji jedini moguć i ispravan put u bolju zajedničku budućnost. Vlada HNŽ je čvrsto  ''za'' nastavak i daljnje jačanje te saradnje. Jednako tako, dopustite mi ponoviti kako je neupitna i opredijeljenost Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji. Čvrsto vjerujemo u to kako Strategija EU za Jadransko-jonsku euroregiju, kojoj smo u cijelosti posvećeni, ima kapaciteta ojačati saradnju država EU i onih koje to još nisu, poput BiH-kojoj treba pomoć u procesu pridruživanja, kako bi bio brži“, rekao je predsjednik Herceg.

Francesco Cocco, glavni tajnik Jadransko - jonske euroregije zahvalio je premijeru Hercegu na podršci u organiziranju Konferencije i Skupštine Jadransko-jonske euroregije.

 Ljubo Bešlić, gradonačelnik Grada Mostara u obraćanju prisutnima istaknuo je uspješnost projekta ''HERA'', implementirana u partnerstvu sa sedamnaest čimbenika iz osam država.

''Cilj ovog i sličnih projekata je  jačanje institucionalne infrastrukture i usluga malog i srednjeg poduzetništva, te povećanje konkurentnosti  uspostavom klastera u sektorima kreativne industrije,  turizma i ruralnog razvoja'', rekao je gradonačelnik Bešlić.

Jedan od predavača na današnjoj Konferenciji bio je i Donko Jović, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Hercegovačko-neretvanskog kantona, koji je, uz predstavljanje rada Ministarstva i aktualnih projekata, istaknuo kako je za uspješno implementiranje planova i Strategije razvoja HNK potreban visok stupanj saradnje i partnerstva između javne uprave i privatnog sektora na svim administrativnim razinama.

Također je, naglasio i to kako je s ciljem učinkovitijih korištenja finansijskih sredstava EU - fondova potrebno unaprjeđenje institucionalnih kapaciteta jedinica lokalne samouprave.

Inače, Konferencija je dio aktivnosti AI-NURECC-a za razvoj vještina usmjerenih na povećanje znanja lokalnih dionika o participativnoj izradi projekata i upravljanju s ciljem omogućavanja izrade lokalnih razvojnih strategija.

16-07-2019 13:43

PREMIJER HERCEG S AUSTRIJSKOM AMBASADORICOM

Dr. sc. Nevenko Herceg, premijer Vlade Hercegovačko – neretvanskog kantona danas je u nastupnoj posjeti primio NJ.E. dr. Ulrike Hartmann, novoimenovanu austrijsku ambasadoricu u Bosni i Hercegovini.

Premijer Herceg čestitao je dr. Hartmann na preuzimanju dužnosti, poželjevši joj sreću i uspjeh u  mandatu ambasadora.

Govoreći o mogućnostima saradnje, premijer Herceg istaknuo je kako prostor za zajedničke aktivnosti vidi na više područja, ističući saradnju na području zračnog saobračaja uspostavom zračne linije Mostar-Beč, te je ambasadoricu Hartmann pozvao da, u skladu s ovlastima, preuzme dodatne napore s ciljem ostvarivanja kontakata koji će rezultirati konkretnom gospodarskom saradnjom.

Također, zahvalio je na dosadašnjoj podršci Austrije Bosni i Hercegovini, Hercegovačko-neretvanskom kantonu i Gradu Mostaru u nadi kako će biti realizirana još bolja saradnja, te još jače i kvalitetnije povezivanje između dviju država.

Ambasadorica Hartmann zahvalila je premijeru Hercegu na srdačnom prijemu, te iskazala spremnost za nastavak saradnje u svim područjima od obostranog interesa.

.

16-07-2019 10:10
15-11-2018 15:15
07-11-2018 08:45
11-09-2018 13:45
14-08-2018 14:00