ODRŽANA KONFERENCIJA RADNE SKUPINE ZA ZAPADNI BALKAN EUROPSKOG ODBORA REGIJA
22-10-2019, 12:57

 „Vlada Hercegovačko-neretvanske županije u cijelosti dijeli europske vrijednosti i čvrsto je opredijeljena pomoći procesu što skorijega prijama Bosne i Hercegovine u članstvo Europske unije.

Vjerujemo da samo suradnjom i uz nužne kompromise možemo osigurati sve one vrijednosti koje nas vode postavljenom cilju – stvaranju države jednakopravnih naroda i građana, snažnoga gospodarstva i zadovoljnih ljudi, društva u kojemu vladaju odnosi zasnovani na povjerenju i razumijevanju, pravnoj sigurnosti i vjerodostojnoj vlasti“, kazao je dr. sc. Nevenko Herceg, predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije u izjavi za medije nakon Konferencije Radne skupine za područje Zapadnoga Balkana pri  Europskom odboru regija održane u Mostaru.

Osvrćući se na temu Konferencije - Kako EU može pomoći u rješavanju pitanja održavanja lokalnih izbora u Mostaru, predsjednik Herceg je kazao kako, kao prvi čovjek županijske izvršne vlasti,  koristi svaku, pa i ovu prigodu, za poslati jasnu poruku kako politika sukoba, samovolje i blokada nije put koji podržavamo i kako su razgovor, snaga argumenata i konsenzus putovi koji nude izlaz iz svake, pa i naizgled nemoguće situacije.

„Na tim smo temeljima pristupili i razgovorima o ustrojstvu županijske vlasti, a držim kako nema valjana razloga zbog kojega i Mostar konačno ne bi doživio pomak s točke na kojoj je zapeo. Načela koja moraju biti vodiljom tog procesa, jesu načela zdravoga razuma – jednakopravnost, vladavina prava i Zakona!

Građani Mostara zaslužuju i moraju imati mogućnost ''birati i biti birani'', ali i imati funkcionalnu gradsku vlast i stabilno životno, radno i sigurnosno okružje!

Građani Mostara zaslužuju imati grad koji ne stagnira, nego upravo suprotno - grad koji se razvija, otvara mogućnosti, privlači vizionare i ulagače, grad koji raste i nudi budućnost!

Svi zajedno, a duboko vjerujem i uz pomoć naših prijatelja iz EU, dužni smo građanima Mostara osigurati baštinjenje temeljnih demokratskih prava i običaja. Kao čovjek i političar, tom  cilju  ostajem predan do kraja“, kazao je predsjednik Herceg.

Franz Schausberger, predsjedajući Radne skupine i posebni savjetnik Johannesa Hahna, povjerenika Europske unije za politiku susjedstva i pregovore o proširenju, kazao je u izjavi za medije kako je  BiH europska država i želi biti članicom Europske unije. Podsjetio je na to kako u Bosni i Hercegovini političari moraju donijeti odgovarajuće odluke koje trebaju biti usuglašene s europskim standardima. Naglasio je da, ako se deset godina ne provodi odluka Ustavnog suda, je to nešto što se ni u jednoj članici EU ne bi moglo dogoditi, jer se radi o odlukama koje niti jednom političaru nisu drage ali ih moraju provoditi. Podcrtao je i to kako je nemoguće da se deset godina radi protivno standardima Europske unije.

„Prioritetni cilj je održavanje izbora. Vrijeme je kratko i ne možemo imati neka komplicirana rješenja za donošenje odluke o načinu provedbe izbora. Pitanje je treba li Mostar i dalje uživati jedan poseban status u odnosu na sve ostale gradove u BiH. Potrebno je vidjeti je li moguće da se izbori u Mostaru odvijaju na isti način kao u drugim jedinicama lokalne samouprave“, kazao je predsjedajući Schausberger.

''Mostar je bio i ostao političko, kulturno i gospodarsko središte Hercegovine, jedini multietnički grad, posebice bitan za Hrvate, budući da su sve institucije na hrvatskom jeziku smještene upravo ovdje.

Da bi poboljšali uvjete življenja u gradu Mostaru moraju se ispoštovati obvezujuće Odluke Ustavnog suda, što znači da Parlament mora žurno raditi na provedbi naloženog od strane Suda.

Ukoliko se stanje nastavi  odvijati na ovaj način, sve institucije Bosne i Hercegovine, zajedno s predstavnicima Europske Unije i Međunarodne zajednice, moraju učiniti sve da se obvezujuće odluke i poštuju i jedino takav pristup će pružiti Mostaru i njegovim građanima ono što svaka zemlja koja živi u duhu demokracije ima, a to znači da Zakon treba jednako vrijediti za sve u jedinicama lokalne samouprave jedne države i to je jedini ispravan put ka normaliziranju stanja.

Od posljednjega rata prošlo je 25 godina i mislim da su stečeni uvjeti da Mostar postane uređen grad kao i sve jedinice lokalne samouprave u BiH.

Želim vjerovati u to da će i današnja Konferencija i svi predstavnici Europskoga odbora regija i lokalnih zajednica odnosno njegovi članovi zaduženi za područje Zapadnog Balkana, temeljem vođenih diskusija, pomoći u iznalaženju pravoga puta za grad Mostar.

Mostaru i njegovim građanima trebaju izbori! Bosna i Hercegovine treba ohrabrenje i potporu kako da se dođe do izbora. Stoga pozivam sve u BiH da sa svoje strane učinimo što možemo da se to brzo i dogodi. To je na dobrobit svih, kako za budućnost Bosne i Hercegovine tako i grada Mostara'', kazao je Ljubo Bešlić, gradonačelnik grada Mostara.

Na marginama Konferencije, predsjednik Herceg razgovarao je  s NJ. E.  Sattlerom o aktualnim temama i aktivnostima Vlade, ali i stanju u Mostaru. Istaknuo je da je krajnje vrijeme da grad Mostar  u pravima i obvezama bude jednak svim ostalim gradovima u Bosni i Hercegovini, Europi i svijetu.

Također je dodao kako se mora učiniti dodatni napor kako bi Bosna i Hercegovina u što skorije vrijeme pristupila u EU što će biti najbolji odgovor nekim međunarodnim silnicama koje, umjesto rješavanja problema, dodatno usložnjavaju stanje u Bosni i Hercegovini.

O tomu kako EU može pomoći rješavanju pitanja izbora u Mostaru govorili su i: Barbara Toce, zamjenica predsjednika Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti, Leen Verbeek, predsjedajući Odbora za monitoring Kongresa, Damir Hadžić, pravni savjetnik u Izaslanstvu Europske unije u BiH i Irma Baralija, profesorica filozofije i sociologije.