Službena stranica Vlade HNŽ/K
U organizaciji Udruženja OSI MEN Hercegovine, danas je u Mostaru održan Medeni doručak i predstavljanje projekta Medeni sat kojim organizatori, kroz posjete školama i širi društveni aktivizam, promovišu med i pčelinje proizvode. Premijerka Hercegovačko-neretvanskog kantona Marija Buhač u pozdravnom govoru je akcentovala da je postojanje ovog udruženja od posebne važnosti kako za stradalnike od iz rata zaostalih minsko-eksplozivnih naprava tako i za turističku promociju Hercegovine i njenih blagodati.
- Odajem vam priznanje jer ste kroz svoj rad uspjeli da otvorite nove vidike za civilne stradalnike od mina, ponudite im novu svrhu i cilj, skrenete pažnju javnosti na prava koja ta populacija treba da uživa. Ujedno, snažno promovišete pčelarstvo i pčelinje proizvode, edukujete mlade, djecu i našu javnost o zdravim životnim navikama, prehrani, ali i uopšte važnosti postojanja pčela za ukupan biološki i ekosistem, kao i o ljekovitim svojstvima koja se nalaze u njihovim proizvodima. K tome, radite odličnu promociju Hercegovine kao nezaobilazne turističke i gastronomske destinacije na evropskoj, pa i svjetskoj turističkoj mapi – rekla je Buhač, dodavši da je zato jasno zašto Vlada HNK-a snažno stoji uz ovaj događaj.
Osim premijerke, prisutnima se obratio i slovenački ambasador u BiH NJ.E. Damijan Sedar obzirom na činjenicu da je projekt Medenog doručka potekao iz njegove zemlje koja je i dala poticaj lokalnim stradalnicima-pčelarima za ovaj oblik organizovanja i rada. Događaju su prisustvovali i kantonalni ministri Milenko Bevanda, Đuro Prkačin i Mario Jurica.
Udruga OSI MEN Hercegovine registrovana je za promociju i zaštitu prava lica ss invaliditetom, kao i podršku članovima u njihovom integrisanju u društvo. Članovi su stradalnici od minsko-eksplozivnih naprava, od kojih se većina bavi pčelarstvom, proizvodnjom meda i drugih pčelinjih proizvoda. Opšti cilj projekta Medeni sat je isticanje važnosti pčela u prirodi sa ekološkog aspekta i njihovog doprinosa očuvanju biološke raznovrsnosti, kao i stvaranje spoznaje o zdravim navikama u ishrani, posebno kod djece i mladih.