Vijesti
19-04-2024, 14:56

Predsjednica Vlade Hercegovačko-neretvanske županije Marija Buhač sudjelovala je danas na panel raspravi na temu ''Poduzetnička infrastruktura u funkciji lokalnoga razvitka – Prilike i izazovi'' koju je, u sklopu mostarskoga Sajma gospodarstva, organizirao LINK. Buhač je u prigodnomu obraćanju podsjetila kako se poduzetnička infrastruktura definira kao instrument koji obuhvaća sredstva, institucije i propise na kojima su zasnovani postojanost i razvitak društvene zajednice i države.

- Poduzetničke potporne institucije, kao što je i LINK, postoje kako bi gospodarskim subjektima pomogle okupljanje, zastupanje i zagovaranje njihovih interesa, osiguranje informativne, poslovno-savjetodavne i financijske potpore, sve s ciljem rasta i razvitka ukupnoga gospodarstva. Partnerskim djelovanjem pružaju potporu i nama u institucijama vlasti i drugim dionicima u složenomu procesu strateškoga planiranja, pripreme i provedbe raznih projekata na sustavnomu poboljšanju poslovnoga okružja u Mostaru, HNŽ-u i u cjelokupnoj BiH – poručila je predsjednica Vlade, dodavši i to kako će panelisti, dijeljenjem svojih znanja i iskustava, otvoriti vrata novim promišljanjima i potaknuti ideje za što kvalitetnije iskorake.

- Vlada HNŽ-a potpuno je opredijeljena pružanju snažne potpore razvitku poduzetništva i, kolege ministri po svim resorima i ja, nastojimo učiniti sve što je u našoj mjerodavnosti i mogućnostima kako bismo pomogli potaknuti nove razvojne procese i unaprijediti poduzetništvo na dobrobit naše društvene zajednice i svih pojedinaca koji ju čine. Zato i s ovoga mjesta pozivam sve koji obnašaju dužnosti u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti, na svim razinama, također i gospodarsku, poduzetničku, ali i znanstvenu, akademsku zajednicu, nevladine organizacije i građane, da zajedno stvaramo još bolju klimu za rad, život i ostanak na ovim prostorima – zaključila je Buhač.

Inače, osnovni cilj panela jest raščlamba trenutačne poduzetničke infrastrukture u procesu sustavnih promjena u BiH i zakonske usklađenosti s regulativom i praksom Europske unije. Predstavljeni su ključni izazovi procesa usklađivanja s EU praksama i važnost uspostave učinkovitoga javno-privatnog dijaloga te uloga poduzetničke infrastrukture u funkciji razvitka turizma s aspekta strateškoga pristupa upravljanju i prilika za regionalnu suradnju.

19-04-2024, 14:34

Priznanja i zahvalnice za najuspješnije nastupe na 25. Međunarodnom sajmu gospodarstva ''Mostar 2024.'' zajednički su danas uručile predsjednica Vlade Hercegovačko-neretvanske županije Marija Buhač i ravnateljica Sajma Dalfina Bošnjak.

Prema izboru stručnoga sajamskog ocjenjivačkog suda, najuspješnijim ovogodišnjim izlagačima bili su: Hrvatska gospodarska komora, Gospodarska komora Republike Srbije, Gospodarska komora Crne Gore, Turistička zajednica Grada Ljubuškoga, Guma M d.o.o. Mostar, Katarina d.o.o. Mostar, Violeta d.o.o. Mostar, Unikomerc d.o.o. Mostar, Zračna luka Mostar i Yimor d.o.o. Domaljevac, dok su posebna priznanja i zahvalnice za promociju dobili JP Autoceste FBiH za uspješno predstavljanje završenih i aktualnih projekata, HT Eronet d.d. Mostar za uspješno predstavljanje novih usluga i mobilnih telefona, Portale E-sport za najposjećeniji štand te Anetika d.o.o. Mostar i Balthazar Bar Academy Mostar za uspješno predstavljanje.

Predsjednica Buhač i ovom je prigodom uputila čestitke organizatorima jubilarnoga 25. izdanja mostarskoga Sajma gospodarstva i predstavnicima Hrvatske kao ovogodišnje zemlje partnera.

- Svjedoci smo toga kako su i ove godine našemu gradu i našoj županiji darovali nedvojbeno najuspješniju sajamsku izložbu u BiH, visoko cijenjenu u čitavomu okružju pa i znatno dalje. Ujedno čestitam svim gospodarstvenicima, na poseban način nagrađenima, i naglašavam kako je Vlada HNŽ-a snažno opredijeljena snaženju gospodarskoga rasta kroz privlačenje investicija, jačanje konkurentnosti domaćega gospodarstva, poticanje maloga i srednjega poduzetništva, poljoprivrede i turizma te otvaranje radnih mjesta koja jamče ostanak i bolji život ljudi na ovim prostorima – kazala je Marija Buhač.

Predsjednica Vlade iskoristila je prigodu, u društvu ministra za pitanja branitelja Đure Prkačina, ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Marija Jurice i ministra unutarnjih poslova Marija Marića, posjetiti i sajamski štand Referalnoga centra ''Branitelj Zadrugar'', postavljen uz potporu Ministarstva za pitanja branitelja HNŽ-a. Resorno ministarstvo, na osnovu Strateškoga plana razvitka braniteljskoga poduzetništva, ima sporazum o poslovnoj suradnji s Referalnim centrom, a ona se ogleda u sudjelovanju u osmišljavanju, pripravi i provedbi različnih projekata, programa i poslovnih aktivnosti čijim je ciljem pomoć zapošljavanju i samozapošljavanju branitelja i članova njihovih obitelji. Na štandu s braniteljskim proizvodima predstavlja se ukupno 17 izlagača s područja HNŽ-a, i to deset braniteljskih zadruga, dva braniteljska obrta, četiri obiteljska poljoprivredna gospodarstva i jedan samostalni izlagač.

18-04-2024, 15:26

Vlada Hercegovačko-neretvanske županije na današnjoj je, 16. redovitoj sjednici usvojila Prijedlog Programa rada Vlade za 2024. kojim su utvrđeni prioritetni ciljevi u tekućoj godini. Također, jednoglasno je za ravnatelja Zavoda zdravstvenoga osiguranja HNŽ-a imenovan Andrej Čović. Vlada je usvojila i Zaključak koji se odnosi na utvrđivanje visine toploga obroka za sve korisnike Proračuna.

Danas je usvojen i Program utroška novčanih sredstava za Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede HNŽ-a utvrđenih županijskim Proračunom za 2024. godinu s pozicije ''Namjenska sredstva vodnih naknada'' u ukupnomu iznosu od 8.892.961,25 KM.

Vlada je Ministarstvu prometa i veza HNŽ-a odobrila način implementacije novčanih sredstava osiguranih u Planu i programu Uprave za ceste za 2024. godinu kojim je predviđena uplata 2.705.000,00 KM za izgradnju, obnovu i sanaciju cesta jedinicama lokalne samouprave na prostoru HNŽ-a.

Na današnjoj je sjednici usvojena i Odluka o utvrđivanju novčane naknade osobama ometanim u psihofizičkomu razvoju i s umanjenim psihofizičkim sposobnostima, a osposobljenima za rad za vrijeme čekanja na zaposlenje. Za tu su nakanu osigurana dodatna proračunska sredstva te je dosadanji mjesečni iznos uvećan sa 100 na 200 KM, a tu će pomoć koristi ukupno 200 osoba s područja Županije.

Na prijedlog Ministarstva prosvjete, znanosti, kulture i športa, usvojeno je Izvješće o radu Inspektorata toga ministarstva za prošlu godinu.

Na prijedlog Ministarstva gospodarstva, usvojeni su Informacija o realiziranju elektroenergentske bilance za 2023. i Plan proizvodnje i potrošnje električne energije za 2024. godinu na području HNŽ-a. Usvojeni su i Informacija o realiziranju prometa naftnih derivata za 2023. te Plan njihova prometa za tekuću godinu. Iz istoga resora usvojen je i niz odluka o dodjeli koncesija o obavljanju elektroprivredne djelatnosti proizvodnje i distribucije električne energije izgradnjom elektroenergetskih objekata fotonaponskih elektrana u Mostaru, Stocu, Jablanici i Čitluku, te dane suglasnosti na prijedloge ugovora o koncesijama za eksploatiranje tehničko-građevinskoga odnosno arhitektonsko-građevinskoga kamena u Mostaru i Jablanici.

Na sjednici je usvojeno više odluka o utrošku novčanih sredstava na prijedlog Uprave za prognanike i izbjeglice HNŽ-a u iznosu od 570.000,00 KM. Na prijedlog Uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove, prihvaćen je Program utroška za financiranje projekata osuvremenjivanja sustava zemljišne administracije u Županiji.

Na prijedlog Uprave za civilnu zaštitu i vatrogastvo HNŽ-a, uz niz usvojenih odluka, usvojen je i Plan zaštite od požara HNŽ-a, kao i Plan korištenja sredstava posebne naknade za zaštitu i spašavanje u 2024. godini. Jednoglasno je prihvaćeno i Izvješće o radu županijskoga Povjerenstva za procjenu šteta koje nastanu na materijalnim i drugim dobrima izazvanih djelovanjem prirodnih i drugih nepogoda u 2023. godini.

Vlada je prihvatila Izvješće o radu i Financijsko izvješće Ustanove Dom za socijalno i zdravstveno zbrinjavanje osoba s invaliditetom i drugih osoba Stolac za prošlogodišnje razdoblje, kao i Plan rada te ustanove za 2024. godinu.

17-04-2024, 11:34

Predsjednica Vlade Hercegovačko-neretvanske županije Marija Buhač i rumunjski veleposlanik u BiH NJ.E. Anton Pacuretu, u nazočnosti počasnoga rumunjskog konzula u Mostaru Davorina Vidačkovića, gradonačelnika Grada Mostara Marija Kordića i predsjednika Asocijacije poduzetnika Hercegovine Damira Vidačka, svečano su danas, u mostarskoj ulici Stjepana Radića, otvorili prostorije Počasnoga konzulata Republike Rumunjske u Mostaru, inače prvoga rumunjskog konzularnog predstavništva u BiH. U prigodnomu je obraćanju diplomatskom osoblju i svim djelatnicima konzularnoga ureda zaželjela poslovni i privatni uspjeh, na radost i prosperitet žitelja dvaju prijateljskih zemalja.

- Rumunjska i BiH imaju uistinu dobre i prijateljske odnose. Nas vežu ne samo zemljopisna blizina nego i povijesna, društvena i kulturološka sličnost. Na našim su prostorima Rumunjska, njezine institucije i gospodarstvenici dosad implementirali značajan broj društvenih, javnih i investicijskih projekata koji su pomogli unaprjeđenju ukupne kakvoće života i rada u ovoj zemlji. Znajući kako su nam predstavnici Rumunjske nesebično na raspolaganju za razmjenu bogatih iskustava i znanja koji su nam od osobite važnosti na našemu europskom putu, radost zbog ovoga događaja time je i veća. No, u svakodnevnomu, tehničkom smislu, ovaj će konzularni ured imati važnu ulogu mosta među našim narodima i snaženju međusobnoga razumijevanja, potpore, tako i konkretne suradnje, nadam se i snaženja investicijskih projekata u našoj županiji – kazala je Buhač, dodavši kako Vlada HNŽ-a stoji na raspolaganju u svim procesima koji će odnose dvaju država učiniti još i boljima, konkretnijima i uspješnijima.

16-04-2024, 13:41

Predsjednica Vlade Hercegovačko-neretvanske županije Marija Buhač sudjelovala je danas na svečanomu otvaranju 25. Međunarodnog sajma gospodarstva ''Mostar 2024.'' Zajedno s ravnateljicom Sajma Dalfinom Bošnjak i gradonačelnikom Grada Mostara Marijom Kordićem, ugostila je visoke uzvanike, prije svih predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića i predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića. Nakon prigodnih obraćanja domaćina, potom i predsjedateljice Vijeća ministara BiH Borjane Krišto, jubilarno izdanje mostarskoga sajma otvorenim je proglasio Plenković, u ime Republike Hrvatske koja je ovogodišnja zemlja partner Sajma.

- S posebnom radošću i ove godine, kao Vlada HNŽ-a, stojimo uz mostarski sajam gospodarstva koji smo Odlukom pozicionirali kao naš strateški gospodarski događaj u godini. Činjenica je da se mostarski sajam afirmirao kao najveća i najznačajnija gospodarska manifestacija ne samo u BiH, nego i na znatno širemu prostoru, i da privlači na stotine posjetitelja iz okruženja i svijeta. Ovaj događaj sa svakom novom godinom raste i u Mostar donosi jednu novu svježinu i novi poslovni i uopće gospodarski zamah na čemu smo iskreno zahvalni kako sajamskom rukovodstvu, tako i svima u širokomu spektru pojedinaca i institucija koji su zaslužni za njegov nastanak i razvitak kroz proteklih četvrt stoljeća – poručila je ovom prigodom predsjednica Buhač.

Na Sajmu gospodarstva Mostar 2024., kroz pet sajamskih dana, predstavlja se 800 izlagača iz 30 zemalja svijeta, uz brojne prateće stručne skupove, okrugle stolove, panele i druga značajna zbivanja. Svečanosti otvaranja, osim predsjednice Vlade, nazočili su brojni županijski ministri, kao i predstavnici drugih županijskih institucija i ustanova, tako i Skupštine HNŽ-a.

27-04-2023, 10:58

Na dnevnom redu današnjega zasjedanja Skupštine Hercegovačko-neretvanske županije je i Odluka o usvajanju Strategije za mlade HNŽ-a za razdoblje od 2023. do 2028. godine, zajedno s pripadajućim Akcijskim planom. Predsjednik Vlade HNŽ-a, Nevenko Herceg za Fenu je izjavio kako je Vlada HNŽ-a, vođena idejom da mladi moraju imati svoj zajamčen prostor u društvenim gibanjima i stvarnu mogućnost utjecaja na procese, donijela Strategiju za mlade s nakanom otvaranja prostora mladim ljudima za razvijanje kreativnosti i slijeđenja ambicija na putu razvitka lokalne zajednice.

-Na izradi Strategije radili su relevantni pojedinci, stručnjaci iz različnih polja djelovanja, a u radnoj su skupini bili i predstavnici mladih osoba koji su dali snažan doprinos provedbi istraživanja, analizi rezultata i stvaranju teksta Strategije. Taj dokument utvrđuje probleme i potrebe mladih, razvija strateške smjerove djelovanja i ciljeve kako bismo unaprijedili položaj mladih i zadovoljili njihove potrebe. Sve je bazirano na ishodima provedenih istraživanja, komentirao je Herceg.

Pojasnio je kako su u Strategiji razrađeni programi za područja obrazovanja, kulture, zapošljavanja, stambene politike, socijalne i zdravstvene politike, potom područja slobodnoga vremena i mobilnosti, sigurnosti mladih i dr.

-Ova je Vlada višestruko posvjedočila svoju okrenutost pružanja potpore mladima u brojnim segmentima življenja, školovanja i rada. Ponosan sam na činjenicu da smo vlastitim sredstvima i, dijelom, u suradnji s Federalnim zavodom za zapošljavanje te Službom za zapošljavanje HNŽ-a, u našem mandatu osigurali prvo radno iskustvo za više od 1000 mladih ljudi u zvanjima za koja su se školovali, dok smo u Proračunu za 2023. za tu namjenu planirali dodatnih 5 milijuna KM. Stipendiramo više od 3000 studenata, prvi smo pokrenuli programe potpore mladim znanstvenicima, obnavljamo i unaprjeđujemo školske zgrade, školske dvorane, podsjetio je prvi čovjek županijske vlade.

Strategijom su utvrđena četiri strateška cilja. Prvi je promovirati i unaprijediti programe zapošljavanja mladih i usmjeriti stambene politike za mlade. Drugi je unaprijediti uvjete za ostvarivanje prava mladih iz područja socijalne i zdravstvene skrbi. Treći je poboljšati aktivno i kreativno slobodno vrijeme i mobilnost mladih u sigurnomu okružju. Četvrti je promicati važnost odgojno-obrazovnoga sustava i kulturno-umjetničkoga aktivizma.

-Kakvoća Strategije ogleda se u njezinoj razradbi. Tako su za svaki navedeni cilj utvrđene mjere i aktivnosti koje izravno utječu na rješavanje problema i zadovoljavanje potreba mladih. Radom na ispunjavanju utvrđenih ciljeva, bit će stvoreni uvjeti za afirmiranje mladih, smanjen odlazak mladih iz zemlje, izgrađen konstruktivan i partnerski odnos s organizacijama koje okupljaju mladež, sve s ciljem postizanja više razine dobrobiti mladih ljudi u društvu. Sve to u konačnici će doprinijeti i gospodarskomu, kao i društvenomu razvitku Županije, poručio je Herceg.

https://fena.ba/article/1528678/herceg-predlozenom-strategijom-doprinosimo-rjesavanju-problema-i-zadovoljavanju-potreba-mladih

20-04-2023, 11:44

Potaknut istupom mostarskih gimnazijalaca, učenika Gimnazije fra Grge Martića, koji su, u sklopu Projekta Civitas, pozvali na zakonsko rješenje pitanja uvođenja psihologa u srednje škole na prostoru Hercegovačko-neretvanske županije, predsjednik županijske vlade Nevenko Herceg iskazuje javnu potporu tomu poticaju, pozdravljajući aktivno uključivanje mladih u sve društvene tijekove u zajednici.

Dr. sc. Nevenko Herceg, predsjednik Vlade Hercegovačko – neretvanske županije je u izjavi za Fenu podsjetio na činjenicu da je Vlada HNŽ-a, na samomu izmaku prošle godine, na svojoj 193. sjednici, usvojila Zaključak kojim je resorno Ministarstvo prosvjete, znanosti, kulture i športa zaduženo pokrenuti aktivnosti na angažiranju psihologa u školama.

''U stalnoj sam komunikaciji s resornim ministrom i ova je tema blizu provedbe odnosno očekujem skorašnje rješenje svih nužnih pretpostavki za raspisivanje javnih natječaja za zapošljavanje psihologa u osnovnim i srednjim školama na prostoru svih gradova i općina HNŽ-a. Potrebna sredstva za financiranje troškova bruto plaća i naknada osigurali smo u Proračunu za tekuću godinu, kazao je Herceg, čvrsto se zauzimajući za realizaciju ovoga projekta, svjestan, kako ističe, stvarne potrebe uključivanja ove struke u rad naših škola.

Sagledavajući, kaže, užurbani ritam i sve izazove suvremenoga doba kojima smo izloženi, a koje na poseban način pogađaju i opterećuju mlade ljude, skrb za očuvanje mentalnoga zdravlja nije opcija nego nužnost i odgovornost za osiguranje stručne i odgovarajuće pomoći našoj djeci po ovomu pitanju leži na svima nama.

-Duboko svjesni toga, a želeći ići ukorak sa standardima visoko razvijenih europskih zemalja, mi u Vladi HNŽ-a prepoznali smo važnost ove teme i, evo, već nekoliko mjeseci radimo na njezinoj realizaciji, dodao je Herceg.

Poručujući kako se cijelo društvo mora uključiti u svojevrsno sazrijevanje i destigmatiziranje osoba koji su u potrebi za stručnom pomoći od strane psihologa, dodao je kako su pojave društvenih osuda nažalost još uvijek jako prisutne.

-Zbog toga i jest važno djeci i mladima omogućiti susret i razgovor sa stručnjakom u sredini koju poznaju i u kojoj se osjećaju sigurno, a škola svakako treba biti takvo mjesto, zaključuje čelni čovjek Vlade HNŽ-a.

Inače, Vlada HNŽ-a nastavlja sva pitanja s područja prosvjete stavljati u sami vrh svojih prioriteta, uporno podižući i radni i životni standard prosvjetnih djelatnika na cjelokupnomu prostoru HNŽ-a. Tako su, kazuje nam Herceg, u pripremi i novi kolektivni ugovori koji će našim prosvjetarima osigurati neke dodatne pogodnosti i još bolje radne uvjete, ali i zaslužene financijske naknade za njihov rad.'', izjavio je predsjednik Herceg.

https://www.fena.ba/article/1527754/herceg-uskoro-uvodimo-psihologe-u-skole-u-hercegovacko-neretvanskoj-zupaniji

 

23-01-2023, 14:31

Pravo na prvu stipendiju i subvenciju iz ovogodišnjeg natječaja za dodjelu stipendija i subvencija smještaja u studentske domove redovnim studentima s područja Hercegovačko-neretvanske županije u akademskoj 2022./2023. ostvario je 1.151 student, od prijavljenih njih 1.179, čime je broj stipendista premašio 3.000.  

Od 1.150 studenata, njih 1.120 će koristiti pravo na stipendiju, dok je 31 student ispunio uvjete za subvenciju smještaja u studentskim domovima.

Ministar prosvjete, znanosti, kulture i športa u Vladi HNŽ-a Rašid Hadžović ističe kako će stipendije od ove godine, umjesto dosadašnjih 120 iznositi 150 maraka, a subvencije smještaja umjesto 189 iznosit će 230 maraka.

- Time su Ministarstvo i Vlada HNŽ-a nastavili proaktivnu politiku usmjerenu na poboljšanje studentskog standarda, u okviru koje smo, kao i prošle godine, svim studentima omogućili dobivanje stipendije ili subvencije smještaja - podvukao je ministar Hadžović. 

Kada je riječ o Javnom pozivu za pomoć mladim znanstvenicima-istraživačima s područja HNŽ-a, Ministarstvo je uz suglasnost županijske vlade donijelo Odluku o odabiru korisnika kojom su svi kandidati koji su ispunili formalno-pravne uvjete dobili sredstva po ovom javnom pozivu.

- Ove godine na javni poziv prijavila su se 132 doktoranta, a pravo na sufinanciranje po jednom od 5 programa ostvarilo je 125 doktoranata. S obzirom na to da se ovaj projekt u HNŽ-u realizira drugu godinu zaredom, Ministarstvo i Vlada još jednom su iskazali potporu mladim znanstvenicima, našim asistentima na njihovom akademskom putu i realizaciji istraživačkih projekata i znanstvenih radova - naglasio je ministar Hadžović.

Javni poziv za pomoć mladim znanstvenicima-istraživačima s područja HNŽ-a, kao i protekle godine obuhvaćao je pet programa, a pravo na sufinanciranje troškova III. ciklusa obrazovanja (doktorskih studija) ostvarila su 54 doktoranta. Pravo na sufinanciranje znanstveno-istraživačkog/umjetničko-istraživačkog rada u sklopu izrade doktorske disertacije ostvarilo je 5 doktoranata, pravo na sufinanciranje troškova odbrane doktorske disertacije 12 doktoranata, pravo na sufinanciranje objavljivanja znanstveno-istraživačkih/umjetničko-istraživačkih radova u međunarodnim časopisima i sudjelovanja na međunarodnim konferencijama ostvarila su 33 doktoranta i potporu izdavanju novije znanstvene i stručne literature, te sveučilišnih udžbenika dobio je 21 doktorant.

Ministar prosvjete, znanosti, kulture i športa ovim je putem svim dobitnicima stipendija, subvencija i znanstvenicima zaželio mnogo uspjeha i sreće u njihovom daljnjem radu, studiranju i usavršavanju.

Ujedno se zahvalio ministru financija u Vladi HNŽ-a Adnanu Faladžiću i svim članovima Vlade na čelu s predsjednikom Vlade Nevenkom Hercegom što su podržali ovakve aktivnosti.

Kako je ranije istaknuto iz Vlade HNŽ-a, odgoj i obrazovanje Vlada je postavila kao jedan od najbitnijih prioriteta u svomu radu.

- Sve to na tragu je širega plana demografske obnove i zadržavanja mladih na ovim prostorima, uz nezaobilazan rast i razvitak kroz osiguranje stalnoga poboljšanja općega standarda i života i obrazovanja i rada - naglasio je predsjednik Vlade HNŽ-a Nevenko Herceg, povodom odluke o dodjeli stipendija i subvencija.

Posebno je izrazio zadovoljstvo odlukom Vlade kojom su povećane studentske stipendije, čime je obuhvaćeno više od 3.000 studenata s prostora HNŽ-a koji su unutar Vladina programa stipendiranja i subvencioniranja.

- Na to imamo pravo biti ponosni - konstatirao je Herceg, napominjući kako ova kriza ne zaobilazi ni studentsku populaciju te kako je već neko vrijeme poticao na donošenje ovakve odluke, koju su prihvatile i kolege zastupnici i ministri, odnosno čelnici županijskih resora.  

Podsjetio je da su prvi u Županiji pokrenuli programe potpore mladim znanstvenicima, a da je već poznato kako na 'leđima' ove županije počivaju najveća novčana izdvajanja za niz središnjih nacionalnih, sveučilišnih, zdravstvenih, kulturnih, prosvjetnih, medijskih, sportskih i drugih institucija.

Po njegovim riječima, samo lani za potporu mladim znanstvenicima-istraživačima s područja HNŽ-a izdvojeno je pola milijuna maraka.

- Pomogli smo i sufinanciranje troškova III. ciklusa obrazovanja (doktorskih studija), sufinanciranje znanstveno-istraživačkoga rada u sklopu izradbe disertacije, sufinanciranje troškova obrane disertacije, sufinanciranje objavljivanja znanstveno-istraživačkih radova u međunarodnim časopisima i sudjelovanja na međunarodnim konferencijama, itd. - podsjetio je predsjednik Herceg.

Ocijenio je da Vlada HNŽ-a stalno potvrđuje maksimalnu socijalnu osjetljivost, podsjećajući na potpore školarcima, studentima, vježbenicima, pa na koncu i mladim znanstvenicima, članovima akademske zajednice.

Naime, ove školske godine osigurali su besplatne školske udžbenike za sve učenike u osnovnim školama u HNŽ-u, njih više od 16.800 u svih devet razreda osnovnoškolskoga sustava. 

Također kontinuirano provode programe primanja vježbenika, osiguravajući mladim ljudima prvo radno iskustvo i, po riječima predsjednika Hercega, dosad je za više od 1.000 osoba u županijskim tijelima HNŽ-a osigurana mogućnost stjecanja jednogodišnjeg staža.

Pored toga, Vlada je osigurala jednokratnu potporu nezaposlenima s evidencije Službe za zapošljavanje, kao i za 5.500 zaposlenih korisnika županijskoga proračuna.

Na koncu, udvostručila je i novčanu potporu majkama-rodiljama, produljivši je s ranijih šest na punih dvanaest mjeseci. 

https://fena.ba/article/1302956/program-stipendiranja-vlade-hnz-a-premasio-3-000-studenata-video

 

22-12-2022, 11:24

Skupština Hercegovačko-neretvanske županije danas raspravlja o Vladinim izmjenama i dopunama Proračuna za tekuću te o Nacrtu Proračuna HNŽ-a za 2023. godinu. Također, na dnevnom redu su Izmjene i dopune financijskoga plana Zavoda zdravstvenoga osiguranja HNŽ-a, kao i Prijedlog odluke o kreditnomu zaduženju Županije za realizaciju projekta izgradnje, obnove i opremanja triju bolnica u HNŽ-u.

Tim povodom dr.sc. Nevenko Herceg, predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije za Fenu podsjetio je na činjenicu da njegova vlada uspijeva sve ove godine održati pozitivnu praksu usvajanja svih važnih financijskih dokumenata za sljedeću godinu prije isteka tekuće, što omogućuje stabilno i sigurno financijsko funkcioniranje cijeloga društva već s početkom kalendarske godine.

- Izgradili smo stabilnu i sigurnu županiju. Riznica nije puna, ali nije ni prazna. Proračun i dalje skrbi za sve socijalne aspekte života, ali ima i snažnu razvojnu dimenziju, a kako o od skupštinskih zastupnika očekujem potporu po svim današnjim točkama, tako i suglasnost za zaduženje kod Razvojne banke od 15 milijuna KM za dovršetak vitalnih projekata izgradnje i opremanja nove zgrade Klinike za dječje bolesti (Pedijatrije) SKB-a Mostar i niza odjela dvaju preostalih bolnica u HNŽ-u, u Mostaru i Konjicu, proračun za sljedeću godinu u konačnici će nadmašiti Proračun HNŽ-a za 2022. – komentirao je Herceg, istaknuvši kako su pred Skupštinom Izmjene i dopune Proračuna u iznosu od 325.500.000 KM.

- Tim je dokumentom Vlada potvrdila odgovornost u radu i racionalnost u upravljanju javnim financijama. Njime pravimo još snažniji iskorak, dajemo punu potporu jedinicama lokalne samouprave za njihove ideje usmjerene razvojno-socijalnim i infrastrukturnim projektima, ali i na svim drugim poljima. Njime potičemo gospodarstvo, poljoprivredu, turizam, povećavamo primanja svih proračunskih korisnika. Primjerice, osim svih zakonom utvrđenih obveza, predvidjeli smo i šest milijuna KM na ime dodatne potpore proračunskim korisnicima, uslijed rasta indeksa potrošačkih cijena. Potaknuti spomenutom krizom, predvidjeli smo i dodatnih tri milijuna KM na ime potpore domovima zdravlja u Županiji – ističe premijer HNŽ-a.

Pojasnio je kako je, rebalansom Financijskoga plana ZZO-a, predviđeno i dodatnih 13 milijuna KM za zdravstvene ustanove, te je i ovom prigodom javno pozvao poslodavce i osnivače bolnica i domova zdravlja u HNŽ-u da ih tih sredstava, ukupno 16 milijuna KM, omoguće isplatu potpore i zdravstvenim djelatnicima koji opravdano traže svoja prava, ali na pogrešnoj adresi.

- Ovo treba jasno iskomunicirati. Županija nije osnivač tih ustanova, a kontinuirano iznalazi načine osiguranja dodatne financijske potpore i bolnicama i domovima zdravlja. U ovih 16 milijuna, koji su dodatni plus na sve što je za zdravstvo izdvojeno u 2022. godini, ima dostatno prostora i za potporu zdravstvenim djelatnicima, gdje mislim na onaj iznos od 1.080 KM po korisniku, ali i za podmirenje niza drugih obveza i tekućih troškova – precizirao je Herceg.

Predsjednik Vlade HNŽ-a podsjetio je kako su prošloga tjedna izmirili gotovo tri milijuna KM na ime nabave udžbenika za sve osnovnoškolce, od čega su u potpunosti rasteretili sve općine i gradove. Nastavljaju i s potporom za znanstvenike, potom za projekte dvaju sveučilišta, ustrajavaju u stipendiranju i subvencioniranju više od 2.500 studenata, a i ove će godine u županijska tijela i ustanove primiti značajan broj vježbenika koji će tako steći svoja prva radna iskustva.

- U ovim izmjenama i dopunama planirali smo sredstva kojima kontinuirano poboljšavamo materijalni status korisnika koji svoja prava ostvaruju temeljem Zakona o zaštiti obitelji s djecom. Nastavljamo skrbiti za branitelje i potvrđujemo spremnost da svima njima, poglavito poduzetnicima iz te populacije, osiguramo potporu za njihove razvojno-poduzetničke projekte. Uspjeli smo riješiti pitanje osiguranja naših vjerskih službenika, pomažemo obnovu i rekonstrukciju vjerskih objekata. Značajna sredstva planiramo za rekonstrukciju i investicijsko održavanje pravosudnih, policijskih i zdravstvenih te školskih i športskih objekata i infrastrukture. Kroz projekt energetske učinkovitosti, obnovili smo na desetine objekata i sve smo bliže cilju, a to je obnova svih javnih objekata u HNŽ-u – dodao je predsjednik Vlade, dotaknuvši se i naslijeđenih obveza po pravomoćnim sudskim rješenjima i izvansudskim nagodbama.

- Te obveze sustavno izmirujemo po dinamici koja je dogovorena s našim socijalnim partnerima, a ova vlada nije generirala stvaranje niti jedne nove presude po osnovama bilo koje povrjede radničkih prava. Ponosan sam na izvrsne odnose sa sindikalnim organizacijama korisnika županijskoga proračuna. Sa svima imamo sklopljene nove kolektivne ugovore, s nizom novih i značajno unaprijeđenih radničkih prava – komentirao je Herceg poručivši kako Vlada u cijelosti ispunjava sve obveze preuzete tim kolektivnim ugovorima, potpuno opredijeljena uspješno odgovoriti krizama i, povrh svega, zaustaviti odljev mladih i visokoobrazovanih osoba.

- Na koncu, vezano za Nacrt Proračuna za 2023., po svojemu ukupnom iznosu i strukturi, na tragu je Vladina obećanja s početka mandata. Mi vodimo odgovornu politiku i poduzimamo mjere koje funkcioniranje Županije usklađuju s realnim mogućnostima i potrebama, odnosno koje su zaustavile raniju praksu proračunskoga deficita te doprinijele konsolidiranju stanja na polju županijskih javnih financija. K tomu, proračun su učinile razvojnim, sačuvavši i unaprijedivši i njegovu socijalnu dimenziju. Pred zastupnicima je danas uravnotežen proračun koji se temelji na realnoj projekciji prihoda i s njima uravnoteženim rashodima. Projicirani rashodi s jedne strane rezultat su uvažavanja realnih zahtjeva proračunskih korisnika, a s druge rezultat ostvarenja Proračuna u 2022. godini – dodaje Herceg, uz napomenu kako Nacrt donose u vrijeme kada smo suočeni s vrlo ozbiljnom gospodarskom krizom koja se ogleda u evidentnim poskupljenjima životnih namirnica i drugih proizvoda.

- No, unatoč tomu, uvjeren sam kako je planiran realno i kako ćemo zadržati stabilnost javnih financija i u godini koja je pred nama. Uz to, u ovomu smo dokumentu zadržali postojeću razinu prava, a u skladu s projekcijom rasta prihoda osnažili smo razvojnu dimenziju kroz planiranje sredstava za poticaje i potpore. Uvjeren sam kako će zastupnici danas konstruktivno raspravljati o predloženim dokumentima, kako ćemo ih zajednički unaprijediti i osigurati njihova usvajanja do kraja godine čime ćemo osigurati i realizaciju obveza koje su vezane za usvajanje, prije svega, Rebalansa proračuna za 2022. – zaključio je Herceg, poručivši kako od zastupnika očekuje prepoznavanje važnosti ovako utvrđenoga Prijedloga Izmjena i dopuna Proračuna za 2022. i Nacrta proračuna za 2023. i kako će oba dokumenta dobiti punu potporu kako bi Vlada uspjela odgovoriti izazovima i zadaćama koje su pred njom i svima nama. 

https://fena.ba/article/1299361/herceg-od-skupstinskih-zastupnika-danas-ocekujem-punu-potporu-vitalnim-dokumentima-za-stabilan-razvojni-put-hnz-a

24-11-2022, 10:08

Ustavni sud Federacije Bosne i Hercegovine donio je presudu kojom je utvrđeno da promjenom pondera Kantonu Sarajevu nije povrijeđeno pravo na lokalnu samoupravu općina Centar Sarajevo, Novo Sarajevo i Ilidža koje su tražile zaštitu prava na lokalnu samoupravu.

Komentirajući ovu presudu koja se odnosi na primjenu Zakona o izmjeni Zakona o pripadnosti javnih prihoda u FBiH čije su izmjene godinama tražile sve ostale županije u FBiH, dr. sc. Nevenko Herceg, predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije izjavio je za Fenu kako je Sarajevo neopravdano bilo u povoljnijemu položaju u odnosu na sve druge prostore u Federaciji te da je sada njegovo argumentirano nastojanje konačno i sudski potvrđeno što će, ocijenio je, donijeti boljitak cjelokupnoj Federaciji.

- Činilo mi se ponekad kako sam bio poprilično usamljen u javnomu prostoru kada govorimo o ovoj problematici. Da budem do kraja izravan, raduje me što su i kolege iz drugih županija konačno otvorili oči i u ključnomu trenutku javno progovorili. Pokazali smo zajednički kako više nijedna županija, osim one privilegirane, ne pristaje na ovako diskriminirajuće zakonske odrednice - poručio je predsjednik Herceg.

Dodao je kako je zbog primjene ranije verzije Zakona o pripadnosti javnih prihoda HNŽ izgubio gotovo jedan i pol godišnji proračun.

- To je novac kojim smo, kroz proteklih petnaest-šesnaest godina, mogli pokrenuti čitav niz dodatnih razvojnih projekata, još i snažnije poboljšati materijalne statuse naših proračunskih korisnika, dodatno uložiti u javnu infrastrukturu, gospodarske zone, prometno povezivanje, potom u prosvjetu, znanost, kulturu i šport… Raduje me ova vijest o presudi Ustavnoga suda FBiH i očekujem žurnu primjenu usvojenih i, evo, sudski potvrđenih izmjena predmetnoga zakona jer raspodjela javnoga novca ne smije više biti diskriminatorna i u korist samo jednog administrativnog prostora u FBiH, što je bila odlika i bivšeg sustava odnosno bivše države - zaključio je predsjednik Herceg.