USVOJENA NAJZNAČAJNIJA FINANCIJSKA DOKUMENTA-PRORAČUNSKIM SUFICITOM PODRŽANE OPĆINE, OBRAZOVANJE I ZDRAVSTVO

USVOJENA NAJZNAČAJNIJA FINANCIJSKA DOKUMENTA-PRORAČUNSKIM SUFICITOM PODRŽANE OPĆINE, OBRAZOVANJE I ZDRAVSTVO

Na današnjoj, 63. sjednici Vlada Hercegovačko – neretvanske županije usvojila je  najznačajnija financijska dokumenta: Prijedlog Izmjena i dopuna Proračuna HNŽ za 2017. godinu i Nacrt Proračuna HNŽ za 2018. godinu, te Dokument okvirnog  Proračuna HNŽ za razdoblje 2018.-2020. godina.

Članovi Vlade izrazili su zadovoljstvo učinjenim pozitivnim pomacima kada su u pitanju županijske financije, što je još jedan od pokazatelja kvalitetnog rada i planiranja.

Opredijeljenost Vlade da, nakon što je uspješno stabilizirala javne financije, napore usmjeri ka značajnijem poticanju gospodarstva i stvaranju nove vrijednosti i radnih mjesta, potvrđena je i u danas usvojenim Dokumentom okvirnog Proračuna za razdoblje 2018.-2020. godina.

Tijekom rasprave o Prijedlogu Izmjena i dopuna Proračuna HNŽ za 2017. godinu, koji je usvojen  u iznosu  209.781.624,00 KM, istaknuto je kako je dosljedna provedba mjera štednje i racionalno upravljanje javnim prihodima prvi put omogućilo ostvarenje značajnog viška sredstava u Proračunu. Potvrđujući i ovom prigodom prioritet koji Vlada daje infrastrukturnim  projektima u općinama, obrazovanju, znanosti, zdravstvu, socijalnoj skrbi, kulturi i športu - višak ostvarenih sredstava u najvećoj mjeri raspodijeljen je općinama za komunalnu i cestovnu infrastrukturu, visokoškolskim i znanstvenim ustanovama, zdravstvenim ustanovama i staračkim domovima,  te kulturnim i športskim institucijama. Na poseban način naglašeno je kako je Vlada značajan dio suficita usmjerila i ka razvojnoj sastavnici Proračuna još snažnije potičući gospodarstvo, poljoprivredu i turizam.  Također, dio sredstava namijenjen je za rješavanje problema kojemu je Vlada od početka mandata dala veliku pozornost odnosno izmirenje obveza za izvršne sudske presude.

Pozitivna financijska kretanja jasno se ogledaju i u Nacrtu Proračuna za 2018. godinu koji je Vlada usvojila u iznosu  207.993.182,00 KM.
           
Uz to, Vlada je usvojila i Nacrt Zakona o izvršenju Proračuna HNŽ za 2018. godinu.

Vlada je donijela i rješenja kojima je imenovala upravna vijeća više zdravstvenih ustanova na području HNŽ.