STRUČNI SKUP: POLOŽAJ OBITELJI U BIH – TRENUTNO STANJE I PERSPEKTIVA

STRUČNI SKUP: POLOŽAJ OBITELJI U BIH – TRENUTNO STANJE I PERSPEKTIVA

U povodu Međunarodnog Dana obitelji, danas su Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne skrbi Hercegovačko – neretvanske županije, Filozofski fakultet Sveučilišta u Mostaru i Udruga socijalnih radnika Hercegovačko – neretvanske županije, a uz potporu misije OESS-a u BiH, organizirali Stručni skup o temi ''Položaj obitelji u BiH – trenutno stanje i perspektiva''.

Budući da se Stručni skup održavao na Dan žalosti, kojeg je Vlada HNŽ proglasila u povodu zrakoplovne nesreće u kojoj je život izgubilo pet osoba, dr. sc. Goran Opsenica, ministar zdravstva, rada i socijalne skrbi pozvao je sve nazočne da minutom šutnje odaju posljednju počast poginulima.

U nastavku obraćanja, ministar Opsenica  istaknuo je kako stalna transformiranja društva dovode do transformiranja obitelji koja postupno mijenja sebe i svoje uloge, te  se  prilagođava društvenim zahtjevima i potrebama.

''Intenzivna događanja tijekom povijesti ljudskog društva neminovno su se odražavala na društvo u cijelosti, te uzrokovala promjene u obitelji. Svaka od tih promjena bila je novi ispit obiteljske prilagodljivosti, jer su trajno stavljani na kušnju  struktura, vrijednosti i funkcije obitelji. No, obitelj je više-manje uspješno odolijevala svim izazovima te vjerujem u to kako će i dalje nastaviti egzistirati, iako je gotovo nemoguće točno predvidjeti kojim će se smjerom razvijati.

Današnji Stručni skup o temi: ''Položaj obitelji u BiH – trenutno stanje i perspektive“ pokušat će naći odgovor na to pitanje i time demantirati skeptike poput američkog politologa Thomasa Painea koji kaže: „Ništa čovjek ne stvara tako nepromišljeno kao svoje potomke, odnosno obitelj'', zaključio je ministar Opsenica.

Janja Milinković, pomoćnica ministra zdravstva, rada i socijalne skrbi, tijekom rasprave istaknula je kako se zbog nedostatka financijskih sredstava u HNŽ godinama čekalo na donošenje Zakona o zaštiti obitelji s djecom, te dodala kako je Vlada ovaj Zakon usvojila i da se njegovo usvajanje u Skupštini HNŽ očekuje koncem ove godine.

Tijekom Stručnog skupa, u ime Saveza socijalnih radnika BiH, ministru Opsenici uručena je zahvalnica za poseban doprinos u razvitku socijalne skrbi.