SKUPŠTINA HNŽ: USVOJENA NAJBITNIJA FINANCIJSKA DOKUMENTA

SKUPŠTINA HNŽ: USVOJENA NAJBITNIJA FINANCIJSKA DOKUMENTA

Skupština Hercegovačko-neretvanske županije usvojila je na današnjoj 8. izvanrednoj sjednici Izmjene i dopune Proračuna HNŽ za 2017. godinu u iznosu 209.781.624,00 KM, u kojem je dosljednom provedbom mjera štednje i racionalnim upravljanjem javnim prihodima Vlada prvi put omogućila ostvarenje značajnog viška sredstava.

Obrazlažući Prijedlog Izmjena i dopuna Proračuna dr. sc. Nevenko Herceg, predsjednik Vlade HNŽ istaknuto je kako je višak ostvarenih sredstava u najvećoj mjeri raspodijeljen za projekte iz područja socijalne skrbi, izvansudske nagodbe, općinama za komunalnu i cestovnu infrastrukturu, visokoškolskim i znanstvenim ustanovama, zdravstvenim ustanovama i staračkim domovima,  te kulturnim i športskim institucijama. Na poseban način naglašeno je kako je značajan dio suficita usmjeren ka razvojnoj sastavnici, odnosno snažnijim poticajima za gospodarstvo, poljoprivredu i turizam. 

Također, skupštinski zastupnici usvojili su i Nacrt Proračuna za 2018. godinu u iznosu od 207.993.182,00 KM i Nacrt Zakona o izvršenju Proračuna.

Govoreći o Nacrtu Proračuna za iduću godinu predsjednik Herceg kazao je kako je cilj Vlade daljnje jačanje i povećavanje održivosti županijskih javnih financija uz istodobno osiguravanje potrebnih i dostatnih sredstava za sve potrebe nesmetanog funkcioniranja.

„Vlada ne odustaje od realnog planiranja i primjene zlatnog pravila proračunske ravnoteže  bez zaduživanja. Od početka mandata ta se uvjetno kazano "taktika" pokazala uspješnom čime smo zaustavili raniju praksu proračunskog deficita, a ove smo godine svjedoci i značajnijeg suficita. Kako dobitnu kombinaciju ne treba mijenjati, tako smo i Nacrt temeljili na realnoj projekciji prihoda i s njima uravnoteženim rashodima“, kazao je predsjednik Herceg.

Ističući kako se Nacrtom predviđaju ukupni prihodi na razini ovogodišnjeg rebalansa, predsjednik Herceg je kazao kako su na rashodovnoj strani značajno povećana sredstva za izvansudske nagodbe, čime želimo značajno smanjiti - a u konačnici i riješiti - pitanje pravomoćnih sudskih presuda iz radno-pravnih odnosa. Također, za 24% povećana su sredstva za tekuće transfere koja su namijenjena za  programe i projekte, prije svega u području demografije kroz zaštitu obitelji s djecom, socijale ali i realnog sektora kroz poticaje u poljoprivredi i turizmu, te subvencije javnim poduzećima.

„Time se, uz redovita ulaganja u obrazovanje, znanost, kulturu i šport otvara nova - razvojna dimenzija Proračuna, koju ćemo, iskreno vjerujem, kroz godinu dodatno osnaživati ako nastavimo dosadašnju praksu odgovornog upravljanja javnim financijama što Vlada, vjerujući u vašu potporu, ima u planu“, zaključio je predsjednik Herceg.

O Izmjenama i dopunama Proračuna za 2017. godinu, te Nacrtu Proračuna za 2018. godinu detaljnije je govorio i Adnan Faladžić, ministar financija u Vladi HNŽ.