PUŠTEN U RAD INTEGRIRANI SUSTAV ZA KRIZNE SITUACIJE 121

PUŠTEN U RAD INTEGRIRANI SUSTAV ZA KRIZNE SITUACIJE 121

Dr. sc. Nevenko Herceg, predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije svečano je, u sklopu Mostarskog  sajma  gospodarstva, pustio u rad integrirani sustav za krizne situacije  121,  koji bi u budućnosti trebao predstavljati osnovu uskoro jedinstvenog  Europskog sustava  112 za hitne slučajeve, preko kojeg bi bio proveden projekt zaštite i spašavanja ljudi, materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća.

Kako je tom prigodom istaknuto, jedinstveni europski 112 broj za hitne slučajeve uveden je  kako bi bilo omogućeno građanima u nevolji pozvati hitne službe: policiju, hitnu pomoć i vatrogasce, koristeći isti broj bilo gdje na području Europske unije.

Uz predsjednika Hercega, na svečanosti puštanja u rad sustava bili su nazočni: Eugen Ćubela, v.d. ravnatelja Uprave za civilnu zaštitu i vatrogastvo HNŽ, Slađan Bevanda, ministar unutarnjih poslova HNŽ, Ljubo Bešlić,  gradonačelnik Grada Mostara sa suradnicima, te Dalfina Bošnjak, direktorica Sajma.        

Inače, sustav za upravljanja u kriznim situacijama proizvela je i provela poznata mostarska informatička tvrtka Katarina d.o.o.