PREDSJEDNIK HERCEG OTVORIO STOLAČKU TARČU

PREDSJEDNIK HERCEG OTVORIO STOLAČKU TARČU

Dr. sc. Nevenko Herceg,  predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije otvorio je u Stocu treći po redu srednjovjekovni sajam "Stolačka tarča", koji je započeo svečanim mimohodom viteških skupina iz središta Stoca.

Čestitavši organizatorima, predsjednik Herceg na poseban način pozdravio je stolačke vitezove hercega Stjepana Kosače i njihove prijatelje vitezove i viteške skupine iz Republike Hrvatske i Slovenije, zahvalivši im jer njeguju ideje viteštva, čuvaju povijesnu baštinu i poučavaju nas - ne samo o bogatoj povijesti nego i općim ljudskim i civilizacijskim vrijednostima.

Kazao je, također, kako je Stolac najbolji primjer narodne predaje koja kaže da je sretan i s jednom blagodati više onaj koji baštini povijest, tradiciju i kulturu svojih predaka.

''Općina Stolac i naša županija mogu biti sretni jer je upravo na ovoj našoj bogatoj tradiciji rođena jedinstvena Stolačka tarča, uprizorenje svakodnevnice jedne srednjovjekovne utvrde'', kazao je predsjednik Herceg, napomenuvši pri tome kako pored turističke i gospodarske, ova manifestacija prvenstveno ima funkciju očuvati kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu.

Stolačka tarča prva je manifestacija takvoga tipa u Bosni i Hercegovini koja je na starom gradu Vidoškom u Stocu i ove godine okupila veliki broj domaćih i stranih posjetitelja, te će u dva dana trajanja biti poprište viteških borbi i predstava. Ovogodišnja Tarča imat će dosada najveći broj sudionika, njih preko 90, iz Stoca, Klisa, Koprivnice, Zagreba, Orahovice, Konjščine, Šibenika, Vrane, Paga, Knina, te Jesenica u Sloveniji.