OBILJEŽEN ZAVRŠETAK PRVE FAZE PROJEKTA ENERGETSKE UČINKOVITOSTI

OBILJEŽEN ZAVRŠETAK PRVE FAZE PROJEKTA ENERGETSKE UČINKOVITOSTI

Dr. sc. Nevenko Herceg, predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije i dr. Smiljan Vidić, načelnik općine Čapljina na simboličan su način otkrivanjem ploče Srednje škole u Čapljini službeno označili završetak prve faze Projekta energetske učinkovitosti u HNŽ.

„Energetskom obnovom objekata Javne ustanove IV. osnovna škola u Mostaru, Osnovne škole fra Didaka Buntića u Čitluku, Osnovne škole Crnići u Stocu, Srednje građevinske škole Jurja Dalmatinca u Mostaru, Srednje škole u Čapljini, Javne ustanove  Srednja škola Konjic  i   Doma zdravlja u Jablanici, ostvarene su značajne uštede električne i toplinske energije, smanjeni troškovi za energiju te povećana ugodnost boravka i rada u njima. Ovakvi rezultati ponukali su Vladu, da uz više od pet milijuna konvertibilnih maraka,  realiziranih u sklopu Projekta energetske učinkovitosti u BiH, izdvoji  i dodatnih milijun proračunskih sredstava za obnovu Osnovne škole Gnojnice, Osnovne škole Crnići, Srednje škole Neum, Osnovne škole Antuna Branka Šimića i Osnovne škole Silvija Strahimira Kranjčevića u Mostaru, te Osnovne škole Ravno kako bi se i u tim školama koje, u ovoj fazi, nisu bile obuhvaćene Projektom, osigurali kvalitetniji uvjeti za boravak učenika i rad prosvjetnih djelatnika.  

Uspješno realiziranje prve faze Projekta energetske učinkovitosti, dodatno je osnažilo našu nakanu za nastavkom aktivnosti usmjerenih ka poboljšanju infrastrukture javnih objekata. Vrlo skoro očekujemo potpisivanje ugovora o realiziranju projekata energetske obnove zgrada osnovnih škola Silvija Strahimira  Kranjčevića  u Mostaru  i kardinala Stepinca u Neumu, te Srednje škole Jablanica i Srednje građevinske škole u Mostaru“, kazao je predsjednik Herceg obraćajući se nazočnima tijekom promoviranja koje je upriličeno u dvorani Hotela „Mogorjelo“ u Čapljini.

Sudionike promoviranja, uz predsjednika Hercega, pozdravili su i načelnik Vidić, Ivan Topić, predstavnik Federalnog ministarstva prostornog uređenja, Ajla Mostarac, predstavnica UNDP-a, te Željka Previšić, ravnateljica S.Š. Čapljina kojoj je predsjednik Herceg uručio i certifikat o energetskoj učinkovitosti Škole.

Promoviranju su bili nazočni i predstavnici općina, ustanova koje su sudjelovale u projektu, Federalnog ministarstva prostornog uređenja, Implementacijske jedinice Svjetske banke, te izvođača radova koji su zajedno s ostalim gostima pogledali video-prezentiranje o realiziranju Projekta.

Video prezentacija: https://www.youtube.com/watch?v=sQEJLBbw72s