MOSTAR: KRAJ RADOVA NA KOLEKTORIMA DO LIPNJA 2018.

MOSTAR: KRAJ RADOVA NA KOLEKTORIMA DO LIPNJA 2018.

Zbog kašnjenja radova na izgradnji kolektora i pročistača otpadnih voda u Gradskoj vijećnici u Mostaru održan je sastanak na kojem su bili nazočni predstavnici institucija i tvrtki uključenih u realiziranje tog iznimno zahtjevnog infrastrukturnog projekta.

Po riječima mostarskog gradonačelnika Ljube Bešlića, radovi na mikrotuneliranju na lijevoobalnom kolektoru započet će najkasnije do 7. prosinca 2017. godine.

Radove će izvoditi njemačka tvrtka Ludwig Pfeiffer Hoch-und Tiefbau GmbH & Co. KG iz Kassela, a vrijednost radova je 10,6 milijuna maraka.

Na sastanku je zaključeno da se do 7. prosinca napravi i novi dinamički plan, po kojemu bi radovi morali završiti do konca lipnja 2018. godine. Također, vjerojatno će se morati produžiti ugovor s grčkom tvrtkom Actor, koja izvodi radove na izgradnji pročistača te utvrditi datum njihovog puštanja u rad za što će biti potrebno osigurati sredstva s gradske, županijske i federalne razine.

Razgovarano je i o problemu povrata PDV-a i dvostrukog oporezivanja izvođača radova.

Na današnjem sastanku bio je nazočan i dr. sc. Nevenko Herceg, predsjednik Vlade HNŽ, Edin Mušić, predsjedajući Zastupničkoga doma Parlamenta F BiH, predstavnici Europske komisije, Svjetske banke, PIT tima za provedbu projekta izgradnje pročistača otpadnih voda, federalnog i županijskog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Agencije za vodno područje sliva Jadranskog mora te predstavnici izvođača radova.

Inače, vrijednost projekta izgradnje glavnog kanalizacijskog kolektora i pročistača otpadnih voda iznosi oko 23 milijuna maraka, a radovi na izgradnji započeli su 2015. godine.