MINISTARSTVO ZDRAVSTVA, RADA I SOCIJALNE SKRBI HNŽ NAJAVILO DONOŠENJE I PROVEDBU ŽUPANIJSKOG PROGRAMA RANOG OTKRIVANJA KARCINOMA DOJKE ZA 2018. GODINU

MINISTARSTVO ZDRAVSTVA, RADA I SOCIJALNE SKRBI HNŽ NAJAVILO DONOŠENJE I PROVEDBU ŽUPANIJSKOG PROGRAMA RANOG OTKRIVANJA KARCINOMA DOJKE ZA 2018. GODINU

Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ, kao dio realiziranja strateških ciljeva zacrtanih  Strategijom za provedbu reforme zdravstva za područje HNŽ za razdoblje 2017.-2020. godine, ima nakanu u suradnji sa zdravstvenim ustanovama, ali i nevladinim udrugama, medijima i drugim relevantnim institucijama u 2018. godini donijeti i provesti županijski program ranog otkrivanja karcinoma dojke.

U tu svrhu, danas je u Ministarstvu održan radni sastanak dr. sc. Gorana Opsenice,  ministra zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ s predstavnicama Udruge građana za maligna oboljenja dojke i ostala maligna oboljenja „Novi pogled“ Mostar, čija će potpora biti od iznimne bitnosti - posebice kada govorimo o podizanju svijesti o bitnosti redovitih preventivnih pregleda.

Tijekom sastanka istaknuto je kako je današnji susret nastavak već poduzetih aktivnosti s ciljem podizanja razine kvalitete zdravstvenih usluga,  koja se jednim dijelom ostvaruje i kroz nabavu suvremene medicinske opreme. Naime, prigodom  radnih posjeta  Adnana Faladžića, ministra financija HNŽ i ministra Opsenice bolničkim zdravstvenim ustanovama u HNŽ dogovoreno je  da se pokuša iznaći mogućnost nabave najnužnije medicinske  opreme. Između ostalog, dogovoreno je da se u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici  Mostar stavi u funkciju suvremeni digitalni  mamograf kao jedan od preduvjeta za uspješno realiziranje programa. Drugi značajni preduvjet jest uspostava radiološkog informacijskog sustava (RIS) i PACS-a (eng. Picture Archival and Communication System) kao dio Integriranog zdravstvenog informacijskog sustava (IZIS) koji bi omogućio da digitalne medicinske slike budu povezane u jedinstveni sustav i dostupne liječnicima u svakom trenutku.

Županijskim programom ranog otkrivanja karcinoma dojke bit će obuhvaćene sve žene od 40 i više godina života. Bitno je naglasiti da skrining mamografija, kao metoda ranog otkrivanja raka dojke značajno poboljšava izglede izlječenja od ove podmukle bolesti, bolju kvalitetu života, smanjenje invazivnih kirurških metoda i invalidnosti, brže ozdravljenje  kao i smanjenje troškova liječenja.

Sugovornici su se složili da samo multidisciplinarnim pristupom, suradnjom svih sudionika od zdravstvenih djelatnika, medija, lokalne zajednice, Zavoda za javno zdravstvo HNŽ i Zavoda zdravstvenog  osiguranja HNŽ, osiguranjem sredstava u Proračunu HNŽ kao i  uz potporu vlasti u HNŽ može biti osigurano ostvarenje zacrtanih ciljeva i postignut što veći obuhvat žena rizičnih skupina preventivnim pregledima.