MINISTARSTVO PROSVJETE OBILJEŽILO SVJETSKI DAN UČITELJA

MINISTARSTVO PROSVJETE OBILJEŽILO SVJETSKI DAN UČITELJA

Ministarstvo prosvjete, znanosti, kulture i športa HNŽ danas je prigodnim programom obilježilo 5. listopada - Svjetski dan učitelja.


Prigodnim obraćanjem učiteljima i svim prosvjetnim djelatnicima njihov dan čestitao je dr. sc. Rašid Hadžović, ministar prosvjete, znanosti, kulture i športa, koji je u obraćanju istaknuo:

„Biti prosvjetni djelatnik i odgajatelj puno je više od jednog zvanja, jer djecu prije svega, treba voljeti i razumjeti, u njih vjerovati i voditi ih kroz djetinjstvo do odrasle osobe. Zato je uloga učitelja, nastavnika i profesora u odgoju i obrazovanju nemjerljiva, a bitnost posla i rada ogromna, kako za budućnost našeg obrazovanja, tako i za napredak naše zajednice i društva. Kvalitetan učitelj je organizator i voditelj nastavnog procesa, mentor, motivator i ravnopravni suradnik. Primarna mu je uloga da učenicima bude od pomoći u razvitku dječjih fizičkih i psihičkih potencijala, te da im pomogne u dostizanju pojedinačnog maksimuma u razvitku. Zato veliku zahvalnost i poštovanje na trudu i znanju koje prenose, na pažnji i strpljenju koje daruju našoj djeci, vodeći ih do novih spoznaja, školskih i onih životnih, upućujemo upravo našim nastavnicima.

Kvaliteta obrazovanja najvažnija je za uspjeh i razvitak jedne zemlje, a on zahtjeva sustav koji ima obrazovane, motivirane i učinkovite nastavnike, istovremeno ih podržavajući u učionicama, kao i u njihovom stručnom usavršavanju. Ovom prigodom posebno želim naglasiti da nikakve predrasude, opredjeljenja, te politički, socijalni, osobni ili bilo koji drugi interesi, ne smiju biti prepreka ispravnom pristupu i zajedničkom radu bez kojeg ne možemo našoj djeci omogućiti kvalitetno školovanje i sigurne temelje za njihovu budućnost.

Profesija prosvjetnog djelatnika mora biti prepoznata i značajno više cijenjena u društvu jer upravo prosvjetni djelatnik to zaslužuje. Kvalitetnog obrazovanja nema bez adekvatnih uvjeta školovanja, ali ni bez kvalitetnog statusa nastavnika.
Stoga će Ministarstvo prosvjete, znanosti, kulture i športa HNŽ  i dalje raditi na promoviranju nastavničkog zvanja, te na stvaranju boljih uvjeta obrazovanja i boljeg položaja prosvjetnog djelatnika u društvu“, zaključio je ministar Hadžović.

Inače, u sklopu prigodnog programa učiteljima, nastavnicima, ravnateljima i nenastavnom osoblju koji su tijekom školske 2016./2017. godine otišli u mirovinu, uručene su zahvalnice za dugogodišnji rad.