MINISTAR OPSENICA S RUKOVODITELJICOM SEKTORA DJEČJE ZAŠTITE UNICEF BIH

MINISTAR OPSENICA S RUKOVODITELJICOM SEKTORA DJEČJE ZAŠTITE UNICEF BIH

Dr. sc. Goran Opsenica, ministar zdravstva, rada i socijalne skrbi i Janja Milinković, pomoćnica ministra za socijalnu skrb danas su održali sastanak s Antoniom Luedeke, rukovoditeljicom Sektora dječje zaštite UNICEF BiH.

Na sastanku je razgovarano o programu koji financira UN pod nazivom ''Transformiranje institucija i preveniranje razdvajanja djece od obitelji'' koji traje od 2016. do 2018. godine.

Ministar Opsenica upoznao je rukovoditeljicu Luedeke o formiranju radne skupine i poduzetim aktivnostima za izradu Plana transformiranja JU ''Dječji dom'' Mostar.

''Zadaci radne skupine za izradu Plana bit će planiranje i praćenje aktivnosti u svezi s Planom, priprema izmjene zakona s ciljem postavljanja usluga koje nisu predviđene postojećim pravnim okvirima, priprema Akcijskog plana transformiranja dječjih domova u HNŽ, te predstavljanje relevantnog Akcijskog plana koji će biti predložen na usvajanje Vladi HNŽ u 2018. godini'', kazao je ministar Opsenica.

Istaknuvši kako UNICEF podupire Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ u transformiranju JU ''Dječji dom'' Mostar, rukovoditeljica Luedeke je kazala:

''Iznimno cijenimo posvećenost Ministarstva ovom procesu, koji je u skladu s globalnim dokazima o štetnom utjecaju smještajnih ustanova na razvoj i dobrobit djece.
Sukladno međunarodnim standardima, kao što je Konvencija o pravima djeteta, svako dijete ima pravo rasti u obiteljskom okruženju . U sklopu postupka transformiranja razvit ćemo nove usluge s ciljem jačanja kapaciteta obitelji da zaštite i skrbe o svojoj djeci, čime se sprječava nepotrebno razdvajanje djece od roditelja'', kazala je rukovoditeljica Luedeke,  dodavši i to kako se nada da će - u sklopu suradnje u području udomiteljstva - biti povećan broj udomiteljskih obitelji u Županiji, te time biti omogućeno djeci bez roditeljske skrbi da rastu u obiteljskom okruženju.

Rukovoditeljica Luedeke također je iskazala zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom s Ministarstvom zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ, naglasivši kako će UNICEF poduprijeti Ministarstvo u nastavku provedbe započetih projekata u sljedeće četiri godine, a s ciljem jačanja sustava socijalne skrbi u Hercegovačko – neretvanskoj županiji.

''UNICEF podupire usvajanje Zakona o zaštiti obitelji s djecom, koji će pružiti potporu djeci iz socijalno ugroženih i isključenih obitelji'', zaključila je rukovoditeljica Luedeke.

Projekt transformiranja  JU ''Dječji dom'' Mostar bit će rađen po uzoru na  centar ''Izvor''  u Selcu, Republika Hrvatske, koji je od strane Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku izabran kao najbolji primjer dobre prakse u transformiranju ustanova socijalne skrbi u Hrvatskoj.