HERCEG I HADŽOVIĆ S RAVNATELJIMA SREDNJIH ŠKOLA

HERCEG I HADŽOVIĆ S RAVNATELJIMA SREDNJIH ŠKOLA

Dr.sc. Nevenko Herceg, predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije i Rašid Hadžović, ministar prosvjete, znanosti, kulture i športa HNŽ danas su u Gradskoj vijećnici Grada Mostara s ravnateljima srednjih škola u HNŽ i predstavnicima Zavoda za školstvo i Pedagoškog zavoda HNŽ održali sastanak o temi reforme srednjeg obrazovanja.

„Zbog reforme osnovnog obrazovanja, u srednje škole upisao se znatno manji broj učenika. Problem je najizraženiji u gradu Mostaru, a s njim će se, sljedeće školske godine, suočiti i srednje škole u drugim općinama. S druge strane imamo povećan broj prosvjetnih djelatnika, što stvara ozbiljne poteškoće u organiziranju nastavnog procesa; stoga smo odlučni intenzivno pristupiti cjelovitoj reformi srednjeg obrazovanja“, kazao je predsjednik Herceg. Također je dodao i to kako će Vlada, u suradnji s resornim ministarstvom, poduzeti sve potrebne mjere na zaštiti prosvjetnih djelatnika i radnih mjesta, osiguranju odgovarajućih uvjeta za boravak djece u školama, ali i podržati sva nastojanja ministarstva da u sklopu planirane reforme obrazovni proces uskladi s potrebama tržišta rada.

Ministar Hadžović također je istaknuo kako je zbog reforme osnovnog obrazovanja ove godine upisan manji broj učenika odnosno broj upisane djece je skoro prepolovljen.  

„Točan broj učenika upisanih u srednje škole nemamo, jer još imamo treći upisni rok u kolovozu, nakon kojeg ćemo imati sve podatke i moći reći kakve će biti organizacijske sheme. Na temelju tih podataka moći ćemo vidjeti koliko će profesora ostati bez norme i u tom pravcu ćemo pokušati  prevladati nastale probleme“, istaknuo je ministar Hadžović.

Govoreći o reformi srednjeg obrazovanja, naglasio je, kako je današnji sastanak prvi u nizu planiranih sastanaka o ovoj temi, asciljem postizanja šireg konsenzusa o budućnosti srednjeg obrazovanja.

„Naš cilj je djecu školovati za gospodarstvo, a ne za zavode za zapošljavanje i odlazak u inozemstvo“, zaključio je ministar Hadžović.

Ankica Čović i Alija Muhibić, predstavnici ravnatelja srednjih škola, također su istaknuli potrebu provedbe reforme srednjeg obrazovanja. Rezultat reforme mora biti zadovoljan učenik, roditelj, prosvjeti djelatnik, zadovoljna šira zajednica, ali se kroz reformu mora pronaći i model kako očuvati radna mjesta.