DUNAVSKI BIZNIS FORUM

DUNAVSKI BIZNIS FORUM

Ajdin Teletović, ministar trgovine, turizma i zaštite okoliša Hercegovačko-neretvanske županije sudjelovao je na ovogodišnjem Dunavskom biznis forumu koji je 5. i 6. listopada održan u Master centru Novosadskog sajma.

Pod sloganom „Svi za jednog, jedan za sve“, šesti Dunavski biznis forum (DBF) okupio je gospodarstvenike iz četrnaest podunavskih država, a u cijelosti je bio posvećen Dunavskoj strategiji (EUSDR) i ulozi biznisa u ostvarivanju njezinih ciljeva, jačanju prosperiteta i učinkovitijem korištenju potencijala. Kroz plenarnu sjednicu i rad panela, razmijenjena su iskustva o mogućnostima i načinima povećanja gospodarske konkurentnosti kroz razvitak poduzetništva, razvitak i brendiranje posebnih oblika turizma, te  moderniziranje poljoprivrede.

Ministar Teletović je, također, pratio rad panela „Pametni gradovi za pametne ljude“ na kojem su razmijenjena iskustva o ulozi tehnologije u gradovima, osobito u pogledu smanjenja pritisaka na okoliš koji uzrokuju klimatske promjene.

''Iako je naše društvo još uvijek na početku „priče“ o pametnim gradovima, kroz primjenu tehnologije otvaraju nam se različite mogućnosti za uštede – počevši od selektivnog sakupljanja otpada, parkiranja, preko smanjivanja korištenja vode na zelenim površinama do uvođenja raznih inovativnih rješenja u graditeljstvo i druge sfere života'', kazao je ministar Teletović koji se na marginama DBF-a susreo s brojnim kolegama iz podunavske regije.

Zaključeno je da su ulaganja u gospodarstvo, pozitivan rast inovacija te razmjena poslovnih iskustava, pokretači i nositelji razvitka svake od država pojedinačno što dugoročno predstavlja uspostavljanje stabilne ekonomske klime cijele podunavske regije. Pod pokroviteljstvom Gospodarske komore Srbije forum su organizirali Media Invent i Institut regija Europe (IRE) sa sjedištem u Salzburgu, a podunavska regija bila je okosnica i 50. Međunarodnog sajma turizma čije se održavanje poklopilo s održavanjem Dunavskog biznis foruma.