AGENCIJA ZA PRIVATIZACIJU HNŽ PROVODI PROJEKT O JAVNO-PRIVATNOM PARTNERSTVU

AGENCIJA ZA PRIVATIZACIJU HNŽ PROVODI PROJEKT O JAVNO-PRIVATNOM PARTNERSTVU

U sklopu TAIEX projekta „Stručna misija za pravni i institucionalni okvir javno-privatnog partnerstva" Agencija za privatizaciju HNŽ ovoga tjedna organizirala je posjete stručnjaka za javno-privatno partnerstvo iz Republike Hrvatske koji su o toj temi razgovarali s predstavnicima Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja HNŽ, Ministarstva financija HNŽ, te Regionalne agencije za razvitak REDAH i Udruženja za poduzetništvo i posao LINK.

Organiziran je, također, i okrugli stol-radionica o javno-privatnom partnerstvu, koja je okupila veliki broj predstavnika javnog, privatnog te nevladinog sektora iz HNŽ i šire.

Sudionicima se obratila Dubravka Husić, koordinatorica TAIEX (Instrumenta Europske komisije za tehničku potporu i razmjenu informacija) programa za HNŽ, objasnivši njegovu ulogu i važnost provedbe takvih programa u svrhu daljnjeg poticanja rasta i razvitka.

Dragan Bevanda, ravnatelj Agencije za privatizaciju kazao je kako je cilj Agencije, kao regulatornog tijela iz područja javno-privatnog partnerstva, daljnje jačanje institucionalnog okvira radi učinkovite primjene zakona i podizanja kvalitete priprave i provedbe projekata javno-privatnog partnerstva u javnom sektoru.

„Na taj način povećava se, ne samo sigurnost ulaganja, već posljedično i interes ulagača“,  kazao je ravnatelj Bevanda.

Pojasnio je, također, kako projekt kojega implementiraju predstavlja prvi takav projekt koji za cilj ima prvenstveno poticanje javnih investicija modelom javno-privatnog partnerstva, te otvara niz mogućnosti za provedbu privatnih ulaganja, a time i razvitak cijele regije.

„Agencija će i dalje aktivno koristiti europska sredstva u sklopu dostupnih fondova za poticanje javnih investicijskih projekata, poticati javni sektor i biti glavna kontakt točka za realiziranje javnih investicijskih projekata modelom javno-privatnog partnerstva“, zaključio je ravnatelj Bevanda.

Inače, projekt kojega financira Europska komisija, povezan je s provedbom aktivnosti poboljšanja postojećeg okvira u provedbi modela javno-privatnog partnerstva. Glavni mu je cilj analiza i ocjena postojećeg zakonodavnog  i institucionalnog okvira iz područja javnog-privatnog partnerstva u HNŽ s identificiranjem mogućih uskih grla u procesu pripreme, nabave i provedbe projekata. 

U njegovoj provedbi, uz stručnjake Slavka Čolaka i Domagoja Dodiga, sudjelovala su sva mjerodavna tijela i ustanove iz sustava javno-privatnog partnerstva: predstavnici Vlade HNŽ,  resornih ministarstava, lokalnog javnog sektora, te mjerodavnog pravobraniteljstva.