XI. SAJAMSKA MANIFESTACIJA ''HERCEGOVAČKI PLODOVI MEDITERANA''
05-10-2018, 12:30

Dr. sc. Nevenko Herceg, premijer Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona danas je u Sportskoj sali u Stocu otvorio XI. sajamsku manifestaciju "Hercegovački plodovi Mediterana". 

U pozdravnom govoru, premijer Herceg čestitao je organizatorima - Udruženju hercegovački plodovi Mediterana - koja je kroz svih ovih jedanaest godina uspjela zadržati autentičnost i autohtonost sajma, a pri tome postati i mjesto na kojem se može stručno progovoriti o perspektivama razvoja i mogućnostima privlačenja investicija u primarnu poljoprivrednu proizvodnju i prerađivačku industriju.

„Bog nam je dao prirodne ljepote. Na nama je da ih poštujemo, živimo i stvaramo u skladu s njima. Ovdje prisutni izlagači svojim proizvodima na najbolji način potvrđuju kako je moguće poštovati, živjeti i stvarati u skladu s prirodom. Do sada su oni najčešće sami podizali i njegovali svoje nasade noseći se sa svim poteškoćama, ne samo proizvodnje nego i plasmana svojih proizvoda“, rekao je premijer Herceg dodavši i to da je Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona čvrsto opredijeljena za snažniji privredni razvoj, a upravo u poljoprivredi i prehrambeno-prerađivačkoj industriji vidi velike razvojne mogućnosti koje su prepoznate i na pravi način valorizirane i kroz dokument integrisane Strategije razvoja Kantona do 2020. godine.

„Unazad godinu dana, po prvi put smo uveli i poticaje u primarnoj poljoprivrednoj i prehrambeno-prerađivačkoj proizvodnji te sredstvima u ukupnom iznosu oko  900.000 KM podržali podizanje novih nasada, između ostaloga i maslina, kao i nabavku motokultivatora i priključaka. U ovoj godini za poticajne aktivnosti osigurano je 1.200.000 KM u cilju podizanja proizvodnje na nivo samoodrživosti, povećanje kapaciteta, ostanak stanovništva u ruralnim područjima i razvoj poljoprivrede koja je od značaja za turizam i zaštitu okoliša“, rekao je premijer Herceg dodavši kako podrška Vlade neće izostati ni ubuduće.

Stjepan Bošković, načelnik Općine Stolac istaknuo je kako Sajam pruža mogućnosti za sticanje novih znanja, pravilno sagledavanje vlastitih potencijala i razvojnih planova u oblasti prehrane, poljoprivrede i turizma. Istaknuo je ulogu Vlade i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede uručivši premijeru Hercegu zahvalnicu za dugogodišnju podršku organizaciji Sajma.

Uz premijera Hercega, otvaranju Sajma prisustvovali su i ministri u Vladi HNK: Oliver Soldo, Donko Jović i Slađan Bevanda.

Nakon otvaranja i obilaska štandova poljoprivrednih proizvođača, premijer Herceg, sa saradnicima, obišao je ustanove i infrastrukturne projekte koje Vlada finansira: Dom za socijalno i zdravstveno zbrinjavanje osoba s invaliditetom i drugih osoba, radove na projektu vodoopskrbnog  sistema na  Dubravskoj visoravni i rekonstrukciji cesta, te obnovljenu Osnovnu školu Crnići.