14-09-2018, 15:55

 

 „Govoreći o ovoj temi koja je privlačna, zanimljiva, pa čak i intrigantna u vremenu u kojem živimo, mi imamo jednu nadu, korištenje EU fondova u kontekstu nove strategije EU za Zapadni Balkan, koja je potaknuta prije nekoliko godina. Vjerujem da iz toga zrcali jedno opredjeljenje Evropske unije da želi ono što i mi ovdje u Bosni i Hercegovini želimo, približavanje, učestvovanje u EU procesima integracija i ulazak u Evropsku uniju,“ rekao je, uz ostalo, Veselko Čerkez, šef Kabineta predsjednika Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona na današnjoj konferenciji „Korištenje EU-fondova u kontekstu nove strategije EU za Zapadni Balkan“, održanoj u INTERA-Tehnološkom parku u Mostaru u organizaciji „Apriori BH“ – Agencije za profesionalno usavršavanje i Kabineta Vlade Zapadnohercegovačkog kantona za europske integracije, čiji je sponzor Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona, te iskazao neupitnu opredijeljenost i Vlade HNK za ubrzani put Bosne i Hercegovine ka članstvu u EU.

„Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona je, učestvujući u raznim procesima europskih integracija, uspješno i zadanim rokovima provela sve aktivnosti u vezi s davanjem odgovora na Upitnik Evropske komisije. Takav naš rad, ne jednog, nego više kantona, i takav doprinos najbolji su odgovor onima koji su, dugotrajno i ustrajno, inzistirali na „brisanju“ kantona u F BiH i procesa koordinacije, smatrajući da su smetnja mehanizmu koordinacije u procesu EU-integracija BiH. Nisu imali pravo, i to se vidi danas.

Posebnu pozornost posvetili smo i prekograničnoj saradnji sa susjednim županijama u Republici Hrvatskoj i drugim regijama od kojih možemo puno naučiti. Uspješno su nastavljeni i implementirani projekti IPA-Jadranskoga programa, ali i pokrenuti novi.“ dodao je šef Kabineta Čerkez.

Vladinom podrškom omogućen je i završetak projekta Aerodroma Mostar, projekat „Bicikliranjem kroz povijest - revitaliziranje uskotračne pruge Ćiro“, te mnogi drugi u vezi s očuvanjem okoliša i podizanjem regionalnog turizma na veći nivo.

„Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona snažno podržava organizaciju brojnih manifestacija, simpozija i seminara na prostoru cijelog kantona, ali i šire. Mišljenja smo kako je to način za promociju našeg kantona, ali i povezivanje i umrežavanje stručnjaka koji se bave istim ili sličnim aktivnostima“, zaključio je šef kabineta predsjednika Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Inače, program Konferencije obuhvatio je 2 panel-diskusije, jednu s donositeljima odluka i drugu s predstavnicima razvojnih agencija i nacionalnih kontakt-ureda za EU-programe, te predstavljanje programa „COSME“ za mala i srednja preduzeća i „HORIZON“ programa za istraživanje i razvoj. Predstavljeno je i šest uspješno provedenih EU-projekata iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Srbije. Tokom konferencije polaznici su imali priliku čuti detalje o EU-programima koji su trenutno otvoreni za „aplikante“ iz Bosne i Hercegovine, te razmijeniti iskustva s profesionalcima iz struke.

Konferenciju koja je okupila oko 120 predstavnika privatnog, vladinog, nevladinog sektora i visokoškolskih institucija iz Mostara, Sarajeva, Banja Luke, Tuzle, Stoca, Tešnja, Trebinja, Konjica, Travnika, Livna, Brčkog, Ljubuškog, Žepča, Gradačca, Širokog Brijega, Travnika, Čapljine, Viteza, Ravnog, Podgorice, Zadra, Beograda i Novog Sada prepoznali su brojni stručnjaci i institucije uključujući i: Ivanu Maletić, zastupnicu Republike Hrvatske u EU parlamentu koja je održala uvodno predavanje o korištenju EU-fondova, Direkciju za europske integracije BiH, Ured nacionalnog koordinatora za IPA-program u Crnoj Gori, Ministarstvo evropskih integracija Vlade Republike Srbije, te predstavnike regionalnih i lokalnih razvojnih agencija.

 

 

14-09-2018, 15:46

Dr. sc. Nevenko Herceg, premijer Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona danas je prisustvovao obilježavanju 25. godišnjice stradanja Hrvata u Uzdolu.

„Dostojanstveno i u zajedništvu, polaganjem vijenaca i svetom misom, prisjetili smo se zločina koji je prije četvrt stoljeća počinjen ovdje, u Uzdolu. Porodice mučki ubijenih djece, žena, staraca, muškaraca i pripadnika HVO-a, traže i očekuju da se konačno pravdi privedu počinitelji toga nedjela. Stoga, naša je obaveza, u ime nevinih žrtava, inzistirati na procesuiranju i pravičnom kažnjavanju ovog i drugih zločina. Današnjom tužnom godišnjicom, ovim danom dostojanstva i molitve vapijemo – ne ponovilo se nikada i nikome“, rekao je premijer Herceg, položivši vijenac Uzdolskim žrtvama.

13-09-2018, 20:40

„Na ovoj velelebnoj izložbi, predstavlja nam se pedeset umjetnika iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Hrvatske - umjetnika koji su stvarali pod okriljem likovne kolonije Didak, a svaki od njih na svoj je način dao doprinos očuvanju uspomene na najvećeg sina Hercegovine - fra Didaka Buntića.

Fra Didak svećenik, prosvjetitelj i humanist, koji je u svoje vrijeme pokrenuo različite humanitarne, ali i obrazovne i privredne inicijative za opće dobro svog hercegovačkog katoličkog ali i ostalih naroda, svojim je životom i radom svjedočio kako humanost, čovjekoljublje i domoljublje ne poznaju nikakve granice“, rekao je dr. sc. Nevenko Herceg, premijer Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona otvarajući veliku retrospektivnu izložbu u čast fra Didaka Buntića.

„To pokazuju i ova umjetnička djela  nastala kao jedinstven oblik izražavanja, jedan univerzalan jezik inspiriran životom i radom fra Didaka i njegovim svevremenskim porukama. O umjetničkoj vrijednosti ovih djela govorili su i govorit će stručniji od mene, povjesničari umjetnosti i likovni kritičari“, dodao je premijer Herceg, iskoristivši priliku da naglasi veličanstveni doprinos fra Didaka opstanku Hrvata katolika ali i drugih u BiH.

„Hiljade djece koju je fra Didak daleke 1917. odveo u Slavoniju i spasio sigurne smrti od gladi, vratile su se svojim domovima, mi njihovi potomci i  danas smo ovdje. Neka nas fra Didak i kroz ova umjetnička djela  potakne da i danas ostajemo ovdje i ovamo se vraćamo, bez obzira na prilike i uslove. Ovdje je naš narod, dom i domovina“, zaključio je premijer Herceg, zahvalivši Hrvatskom kulturno umjetničkom društvu Didak župe Gradnići što je iz svog bogatog fundusa ustupila ova vrijedna umjetnička djela i  Galeriji Aluminij koja ih je ugostila i učinila dostupnim široj javnosti.

 

 

 

 

 

 

13-09-2018, 14:40

Dr. sc. Nevenko Herceg, predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona i Ljubo Bešlić, gradonačelnik Grada Mostara danas su presijecanjem vrpce svečano otvorili obnovljeni Centar za prevenciju i vanbolničko liječenje ovisnosti Mostar.

 

„Značaj obnove ovog centra prepoznala je i Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona, te svojom podrškom osigurala primjerenije uslove za liječenje osoba koje svakodnevno ovdje borave, ali i  bolje uslove za rad zaposlenika.

Svima nama više je nego jasno da živimo u vremenu u kojem bolesti ovisnosti postaju sve veći javnozdravstveni problem, ali prije svega „rana našega društva“ kako je to rekao papa Franjo. Unatoč tomu, bolesti ovisnosti još uvijek su tema o kojoj se nerado govori, kako u našim porodicama tako i u društvu općenito“, istaknuo je premijer Herceg.

„Nažalost, većina nas ovisnost smatra tuđim problemom i posljedicom ličnog izbora neodgovornih pojedinaca. Štoviše, kao društvo često smo skloni stigmatizaciji, marginalizaciji, pa čak i diskriminaciji ovisnika.

Srećom, ipak postoje ovi ljudi koji su se posvetili pomaganju onima koji su poklekli pred nekim od mnogobrojnih poroka današnjice, kao i institucije u kojima se stručno, kvalitetno i ljudski brine o njima“, rekao je premijer Herceg.

 

Takođe je izrazio nadu u spremnost svih nas da se i dalje zajednički bavimo složenim pitanjima prevencije i liječenja ovisnosti te budemo dodatni poticaj korisnicima ovog centra da ustraju u liječenju, a zaposlenicima da nastave neumorno pomagati u njihovom liječenju i resocijalizaciji. 

»Na svima nama je obaveza da se više posvetimo prevenciji ovisnosti, jer samo tako u  zajedništvu naših porodica, obrazovnih institucija, institucija socijalne zaštite, vjerskih zajednica i svih drugih dionika našeg društva možemo sačuvati ono najvrjednije – zdravlje i život“, zaključio je premijer Herceg.

Ovom prilikom, dr. Siniša Skočibušić, direktor Centra uručio je dr. sc. Nevenku Hercegu i dr. sc. Goranu Opsenici Zahvalnicu na materijalnoj podršci i povjerenju za kvalitetnije liječenje pacijenata ovisnih o drogama s područja Mostara i Hercegovine.

Inače, svečanosti otvaranja Centra prisustvovali su i dr. sc. Goran Opsenica, ministar zdravstva, rada i socijalne zaštite i Slađan Bevanda, ministar unutrašnjih poslova u Vladi HNK.

 

 

12-09-2018, 15:10

Nastavljajući započete aktivnosti u svezi s rješavanjem pravosnažnih sudskih rješenja, Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona je na današnjoj,  85. sjednici donijela Odluku o isplati potraživanja pravnim i fizičkim licima iz Budžeta HNK za 2018. godinu u ukupnom iznosu od 1.360.000 KM.

Donošenjem današnje Odluke riješena su potraživanja za sve predmete čija je pravomoćnost utvrđena zaključno s danom 31.12.2013. godine.

U raspravi je iznova istaknuto kako Vlada nastavlja rješavati problem koji se godinama akumulirao, postajući ozbiljna prijetnja finansijskoj stabilnosti Kantona. U traženju najboljih rješenja, Vlada je tokom 2016. godine započela aktivnosti i donijela potrebne odluke kojima je, svima koji posjeduju ovršne sudske odluke na teret Budžeta, ponudila mogućnost vansudske nagodbe, što se pokazalo kao vrlo dobar model koji se i današnjom Odlukom nastavlja.  

Inače, u 2018. godini Vlada je za ovu namjenu izdvojila više od 3 miliona KM.